Nem várok a házasságig

Kinek, minek engeded, hogy befolyásolja a vágyaidat?

Hatodikos koromban láttam egy csöpögős filmet, ahol a királylány beleszeret egy egyszerű parasztfiúba, aztán boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Emlékszem, mennyire szerettem volna, hogy nekem is legyen majd egy ilyen romantikus kapcsolatom. Hogy egy szépséges szűz a karjaimba omoljon, miután hősiesen kimentettem valamilyen veszedelemből.

Utána még évekig a hollywoodi filmek irányították a vágyaimat. Több száz film hirdette, hogy minden problémám egy csapásra megoldódik, ha megtalálom az Igazit, akivel fülig szerelmesek leszünk egymásba, és mennyei boldogságban élünk mindörökké.

Várva vártam, hogy mindez megtörténjen.

Lényem legmélyén tudtam, hogy egy dicsőséges napon Isten összehozza a nagy találkozást, csak azon töprengtem, hogy mikor és hol. Vajon a kávézó ajtaján lép be az elragadóan kétségbeesett kisasszony, vagy mellettem ül majd a repülőn?

Jó volt minderről álmodozni, a valóságban azonban sok nehézséget okozott.   

Kitalált történetek csapdájában

Először is, a filmipar elhitette velem, hogy a világon egyetlen Igazi létezik számomra, csak meg kell találnom. S hogy a forgatókönyv szerint minden gondolatunk és kedvtelésünk közös lesz.  

Csakhogy a tökéletes nő nem létezik. Mint ahogy a tökéletes férfi sem.

A bizonytalanságot sem tudtam kezelni, sem magamban, sem másban. Nem gondoltam arra, hogy lesznek viták és nézeteltérések, s hogy milyen csúnyán meg tudok haragudni, amikor közeli kapcsolatba kerülök valakivel.

A házasságról és az életről alkotott elképzeléseimet kitalált történetek programozták belém. A filmek és a dalok nem csupán hatottak a gondolkodásomra, hanem konkrétan átprogramoztak.

Ismétlem: minden, amit beengedünk a tudatunkba, átrendezi a vágyainkat, sőt újakat hoz létre bennünk.

Sikerült felismernem néhány belém programozott vágyat. A lista élén állt a házasságról alkotott idilli kép. A házasság oly mértékig a vágyaim célpontja lett, hogy úgy éltem meg: nem lehetek boldog, amíg nincs egy nő az életemben.

A házasság: szövetség

A Biblia sehol sem beszél úgy a házasságról, mint a beteljesülés és a boldogság forrásáról. Nagy hiba, ha mi, keresztények mégis így beszélünk róla.

Egy barátom mondta egyszer: „Ha egyedülállóként boldogtalan vagy, házasként is az leszel.” A házasság nem a személyes problémáid megoldására szolgál. Ha valami, akkor éppen ez az életforma fog még több lappangó problémát előhozni. 

A házasság az evangéliumot tükrözi, az Isten és népe közötti kapcsolatot. A házasság: szövetség. Azt jelenti, hogy két ember újra és újra megbocsát egymásnak. Nem az örökké tartó boldogság utópiája, ahol minden problémád megoldódik.

Nem várok a házasságig!

Nemrég elhatároztam: nem várok a házasságig azzal, hogy boldog legyek.

Hiszen örülhetek a barátaimnak, akik most is mellettem vannak, és nem kell valaki olyan után epekednem, aki majd több lesz. Egyedül is festhetek, táncolhatok, utazhatok.

Igyekszem leépíteni mindazt, amit évek alatt belém programoztak, és örülni a jelen pillanatnak, így, egyedülállóként.

Futni járok, közben meg-megállok, elbeszélgetek emberekkel. Kemény tempóban bringázok; nem akarok imponálni senkinek, csak élvezem az adrenalinlöketet. A közösségi médiáról lejöttem, hogy ne vonjon el a társ utáni vágy.

Igyekszem örülni Istennek és a vele töltött csendes időnek. Az imáimban már nem csak könyörgök és panaszkodom, hogy mi mindenre volna szükségem, hanem mások szükségére gondolok.

Mire van szüksége a világnak?

Kikért fáj Isten szíve?

Amióta elhatároztam, hogy nem várok a házasságig, hanem már most elkezdek örülni az életemnek, amelyben szabadon szolgálom Istent, azóta sokkal örömtelibb az élet. Mintha valami rám nehezedő nagy súlytól szabadultam volna meg.

Elmúlt a nyomás. S ha megtörténik az, akkor az Istentől rendelt időben fog megtörténni, úgyhogy elengedhetem magam.

Remélem, hogy egyedülállóként te is átéled a szabadságnak ezt a fokát.

Nem könnyű leépíteni a több évtizedes hollywoodi átprogramozást; tudatos elhatározást kíván.

Mit tehetsz ellene?

Alakíts ki új szokásokat!

Figyeld meg: kinek, minek engeded, hogy befolyásolja a vágyaidat? Honnan származnak a vágyaid: a világból vagy Isten igéjéből?

Vágyaink új irányba fordításának legjobb módja, ha elszántan fegyelmezzük a lelkünket. A lélek fegyelmezése nem rabszolgaság és nem büntetés, sőt nagyobb gyönyörűségre lelünk általa az Úrban, mint a romantikus kapcsolatok hajszolásában.   

Ne várd, hogy a szerelem pótolja a hiányt!

Ne várj a házasságig!


párKatt.hu (Ethan Renoe írása)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok