A jó párkapcsolat öt feltétele

Gabriel Calvo atya bölcs gondolatai:

Íme a kiegyensúlyozott, sikeres párkapcsolat öt alapvető feltétele:

Önismeret

A szerelmesek mindenekelőtt akkor ismerhetik meg egymást alaposan, mélyrehatóan, ha mindketten szembe tudnak nézni önmagukkal. A másik emberrel való találkozás saját maguk megismerésével kezdődik. Amikor mindkét fél kellő rálátással tekint önmagára, akkor – és csakis akkor – állnak készen arra, hogy életük külső-belső történéseit őszintén megosszák egymással.

Őszinteség és megnyílás

Nem kétséges: a kiegyensúlyozott, meghitt párkapcsolat alapvető feltétele az, hogy mindkét fél szembe tudjon nézni önmagával, majd belső világukat képmutatás és mellébeszélés nélkül, teljesen őszintén feltárják egymás előtt. Hogyan reménykedhet két ember abban, hogy kapcsolatuk tartós lesz, ha közben titkolóznak vagy becsapják egymást? A jó házasság alapja a folyamatos, nyílt, őszinte párbeszéd. Ennek azonban van egy komoly akadálya.

Az együtt járás során mindkét fél tetszeni akar a másiknak, és szeretné társát tökéletesnek hinni. Ezért „vak” a szerelem, de éppen ezért alkalmas arra, hogy embereket egymáshoz vonzzon. Ez az oka annak, hogy a kizárólag szerelmi fellángolásból kötött házasságok többsége nem állja ki az idő próbáját. Az illúzió mesébe illő. Csakhogy az illúzión alapuló házasság nem tartós. Az életre szóló kapcsolatnak a valóságban kell gyökereznie. Ez pedig azt jelenti, hogy el kell fogadnunk: a kiegyensúlyozott, jó párkapcsolat alapelve nem lehet más, mint az őszinteség és a nyitottság.

Szeretet

A legtöbb filozófus és teológus egyetért abban, hogy a házasság lényege a szeretet. A szeretet fogalmát azonban más- és másféleképpen határozzák meg. Íme néhány rövid meghatározás:
– A szeretet akarati döntés, nem csupán érzelem.
– A szeretet Istentől származó, titokzatos energia az emberben.
– A szeretet tevékeny, tudatos belső irányultság, mely a szeretett személy javát keresi.
– A szeretet valami csodálatos, mély benső tartalom az emberben.

Megnyílás a külvilág felé

A meghitt, jó párkapcsolat következő feltétele az, hogy a szerelmesek ne kizárólag egymás felé forduljanak, hanem ketten együtt meg tudjanak nyílni a többi ember felé. A nyitottság a kiegyensúlyozott kapcsolat és az igazi szerelem próbaköve.

Manapság a szerelmesek – sőt gyakran a házasok is – igyekeznek elhúzódni másoktól. Elszigetelődnek, hogy édes kettesben minél zavartalanabbul élvezzék saját kis világuk meghittségét. Csakhogy az élet törvénye szerint a szervezetből kiszakadó sejtek pusztulásra vannak ítélve. Ha a két ember nem nyílik meg mások felé, akkor „körük” bezárul: az ilyen kapcsolat az önelégültség, az önzés, a birtoklás, a kéjvágy, a hiúság és a gyűlölködés melegágya. Az igazi szerelem ezzel szemben olyan, mint a tűz: ha nem terjed, kialszik; ha viszont tovaterjed, hatalmassá nőve messzire sugárzik.

Nyitottság a természetfelettire

Ez a feltétel nem csupán egy a sok közül, hanem a legfontosabb azok számára, akik komolyan elszánták magukat a közös életre. Megszentelt „kulcs”: a lélek, a hit, a remény és a szentség világának nyitja. Annak a világnak, amelyet égi ajándékként fogadhat a szívébe minden becsületes és alázatos ember. A legfontosabb, mivel titkos kulcs: a mai párok többsége számára ismeretlen. Az élet, a szerelem és a házasság elfeledett dimenziójának kulcsa.

A történelem során hívő emberek milliói kiáltják sugárzó életükkel, hogy e titokzatos kulcs: Isten. Akik a kapcsolatukban mindinkább megnyílnak Isten felé, megtapasztalják az ő rejtett jelenlétét, amint megígérte: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük” (Máté 18,20)

(Gabriel Calvo: Kéz a kézben)

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok