Orvos-bioetikus a lombikmódszer alapvető problémájáról

A Katolikus Egyház tanítása egy irányba mutat a természet törvényével, az élet védelmével és az emberi méltóság elismerésével.

"A természet törvénye, hogy két személy szeretetben való egyesülése által foganjon meg a gyermek, akinek egészséges fejlődése érdekében apára és anyára van szüksége."

"Nagy szomorúság és fájdalom, ha a várva várt gyerekek mégsem érkeznek meg, ezért mindenki mélyen átérzi és megérti a gyermektelenség fájdalmát." 

"Ma a gyermekre vágyó párok csaknem húsz százalékának kell szembenéznie a gyermektelenség problémájával, és ez a tendencia nő. A gyermektelenség leg­gyakoribb okai között részben betegség, részben az életmód (alkohol, dohányzás) és a környezeti tényezők (vizek hormontartalma) szerepelnek."

"A petesejt megtermékenyülésének pillanatában egy új élet kezdődik, amely sem az apa, sem az anya élete, hanem egy új emberi lényé, amely az anyaméhben fejlődik születéséig, és soha nem válna emberré, ha már az első pillanattól kezdve nem ember lenne."

"A fogantatástól a születésig nincs olyan pillanat, ami tudományosan határpontnak számítana, ami előtt nem beszélhetünk emberi lényről. Ezért az embrió emberi személy, fejlődése folyamatos, nem szakaszolható, és így a fogantatástól az emberi személynek kijáró tisztelettel bír. Az embrió lefagyasztása, felhasználása és legfőképpen elpusztítása, az abortusz, súlyosan ellenkezik az emberi személyt megillető méltósággal."

"A Brit Egészségügyi Minisztérium húszéves adatfeldolgozása szerint több mint hárommillió embriót hoztak létre mesterséges megtermékenyítéssel, amelyekből kevesebb mint százezer született meg, másfél millió embriót pusztítottak el, és több mint százezret kísérleti célokra használtak fel."

"Az emberi életet a fogantatástól tiszteletben tartó, a gyermektelenség okait kivizsgáló és kezelő módszer is létezik, amelynek eredményessége hasonló a mesterséges megtermékenyítéséhez és a katolikus egyház is támogatja. Ilyen például a Természetes Prokreatív Technológia (NaPro Technológia)."

Dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnökének teljes írása a Magyar Nemzet oldalán olvasható: Megsértjük a természet törvényeit 

Kép: istockphoto

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok