Öt dolog, amit szeretnénk, ha tudnának a nők

Egyszerű tények egy férfi szemszögéből

Az internet tele van nőknek szóló tanácsokkal: mitől válnak vonzóvá, mire ügyeljenek a férfiakkal való kapcsolatban stb. Némelyik hasznos, némelyik ostoba, némelyik veszélyes. Ám a legtöbb hallgat néhány egyszerű igazságról, amit pedig jó volna, ha tudnának a nők.

Íme néhány kevésbé ismert tény a (nem csak) katolikus társkeresés világából, egy férfi szemszögéből:

1. A férfiaknál nemigen működik a „csak barátság”

A nemek titokzatos különbözőségeinek egyike, hogy a férfiak sokkal nehezebben tartanak fenn szigorúan plátói kapcsolatot. Ha egy ismeretség barátságként indul is, a férfi általában többet remél, s a kapcsolat előrehaladtával ez csak erősödik.

Egy amerikai egyetemi kutatás 88 egyetemista férfi-nő baráti párt vizsgálva azt találta, hogy a férfiak sokkal nagyobb arányban tartották romantikusnak a kapcsolatot, mint a nők. A felmérés során a baráti pár tagjait külön-külön kérdezték egymás iránti érzéseikről. A férfiak jóval erősebben vozódtak a barátnéjukhoz, mint fordítva. Sok férfi úgy vélte, a nő szerelmes belé, miközben ez nem volt így. Összességében minél jobban vonzódott a férfi a nőhöz, annál inkább úgy gondolta, hogy a nő vonzódik hozzá. A vizsgálatban részt vevő nők legtöbbjének ugyanakkor fel sem tűnt, hogy a barátja többre vágyik. „Csak barátnak” tekintették a férfiakat, míg azoknál óhatatlanul képbe került a szerelem.

A nőnek érdemes hát tudatosítania, hogy baráti szavait, gesztusait a férfi hajlamos a szerelem jeleinek látni, különösen ha a nő tetszik neki. Sok félreértés elkerülhető volna, ha mindkét fél tisztában lenne ezzel az alapvető nemi különbséggel.  

2. A férfiak (általában) azt mondják, amit gondolnak

Férfiak és nők másként kommunikálnak, ami szintén félreértésekhez vezethet. A férfi egyenesebben beszél. Amit gondol, azt mondja, és zavarhatja, ha a nő többet akar kihallani a szavaiból.

A nők esetében nagyobb a beszéden túli kommunikáció aránya. Szavaik mögött gyakran rejlik ki nem mondott üzenet. Ezért a férfiak kommunikációját is úgy értelmezik, mintha mögöttes jelentést hordozna. A férfiak érzékelik a női kifejezésmódot, és próbálják megfejteni, ám az ő közlésmódjuk ettől nem változik.

A férfiak szeretnék, ha a nők tudnák, hogy semmit nem kell belemagyarázniuk a szavaikba. Ez nem azt jelenti, hogy egy férfi mindig mindent kimond, amit gondol, de általánosságban megállapítható, hogy ha valamit mond, akkor azt gondolja, és nem akar más dolgokat is sejtetni.

3. A férfiaknak a visszafogott, de ízléses, nőies öltözködés tetszik

Mindenkit megkísért, hogy a legújabb divatot kövesse, mert úgy tűnhet, ezzel vívhatja ki az ellentétes neműek tetszését. Valójában a visszafogott, de ízléses öltözékű nő messze feltűnőbb (jó értelemben), mint az, akin minden trendi. Egy nő nyári ruhában sokkal vonzóbb, mint egy lány tenyérnyi sortban, haspólóban. Utóbbinál több a fedetlen testfelület, az előbbinél viszont valóságosabban érzékelhető a nőiesség, a méltóság, a tartás, az ízlés, legfőképpen pedig az erény.

Igaz, valamilyen szinten vonzó a férfi számára a sortot viselő lány; ez azonban alacsony, testi szintű vonzódás. Az a férfi, aki igyekszik megőrizni a tisztaságát – vagyis az olyan férfi, akire társként vágynak a nők – keményen ellenáll az efféle vonzásnak.

A tartózkodóan öltözködő nő – ami persze nem elhanyagolt külsőt jelent – kitűnik a tömegből, és sokkal mélyebben s ugyanakkor felemelően hat a férfiakra. Öltözködése azt sugallja, hogy tiszteli saját magát és a másik embert. Szépsége és vonzereje – amit a ruhája kiemel – nem abban érvényesül, hogy elindít egy automatikus reakciót a férfiakban, hanem abban, hogy emberibb és emelkedettebb közeledést tesz lehetővé.

A férfiak észreveszik az ilyet. És a tisztességes férfiak nagyra értékelik.

4. A férfiak keményen küzdenek a tisztaság elleni kísértésekkel

Az előbbiekből következik ez a kényes téma, amelyben nehéz a két nemnek megértenie egymást. Feleségemmel és más házaspárokkal beszélgetve ismertem fel, hogy a legtöbb nő nem tudja, milyen intenzív ezen a téren a férfiak biológiai beidegzettsége. Látszólag apró ingerek is erős reakciót váltanak ki, és nyomban megjelenik a tisztátalan gondolatok kísértése. Túlszexualizált kultúránk nem segít ezen. Mindezzel nem mentegetni akarom a férfiakat. Ellenkezőleg, a férfiaknak éppen ezért még felelősebben kell gondolkodniuk, beszélniük, cselekedniük.

Jó azonban, ha a nők tisztában vannak azzal, hogy mekkora küzdelmet jelenthet ez a jóra törekvő férfiak számára – és milyen könnyen bűnbe eshetnek azok a férfiak, akik nem vívják meg a tisztaság nemes harcát. E téren közös a felelősség: mind a férfiaknak, mind a nőknek küzdeniük kell azért, hogy növekedjenek az erényben.

5. Képes vagy nagy dolgokra inspirálni a férfiakat

A világon semmi sincs nagyobb hatással a férfi szívére, mint egy tiszteletre méltó, erényes nő, különösen ha a kedvese vagy a felesége. A nő csodálatos módon képes hatni a férfira: visszaszoríthatja, ami alantas benne, erősítheti, ami nemes benne, és nagy tettekre ösztönözheti a családjáért és Krisztusért – ami a férfi létének beteljesülése.

Csodálatos hatalmad van, ha élni akarsz vele!  

Ne becsüld alá a hatásodat az életedben jelen lévő férfiakra (köztük édesapádra és a fivéreidre)! Mondd el nekik, hogy hiszel bennük, és biztasd őket, hogy vállalkozzanak nagy dolgokra Istenért! Szavaid mindennél többet jelentenek nekik, és olyan erőt adnak, amit senki mástól nem kaphatnak.  

párKatt.hu (W. Larson írása nyomán)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok