Az önbecsülés szerepe a társkeresésben

A társkeresés általában reménykedés, várakozás, frusztráció és csalódások sorozata

A Képmás magazin írásából: 

– A legtöbb társkereső fejben nagyon akarja a kapcsolatot, de a lelke mélyén rengeteg félelem és sérülés van, ami gátolja, és ennek nincs is tudatában...

– A tudatos társkeresés azzal kezdődik, hogy hajlandó vagyok belátni és elfogadni, hogy az én készülékemben is hiba van. Sőt még változni is képes vagyok. 

– A társkeresés általában reménykedés, várakozás, frusztráció és csalódások sorozata. Sok időt, energiát, kitartást igényel, és a visszautasításokat viselni kell tudni. 

– Érdemes elhinni, hogy amikor visszautasítanak, az nem azt jelenti, hogy nem vagyok „elég jó nő/pasi”, hanem azt, hogy a másik hamarabb belátta, hogy nem illünk egymáshoz. Jó önbecsülés nélkül valóban pokoli nehéz a társkeresés.

– Lehet szidni az online társkeresést, ugyanakkor ez egy praktikus, jól használható eszköz, aminél jobbat még nem találtak ki. Olyan, mint egy halakkal teli tó, ahová elmehetünk horgászni… Az offline világ lassabb, bizonytalanabb, kicsi a merítési háló.

– Az offline ismerkedési formák azoknak valók, akik nyitottak, jól kommunikálnak, és szorongás nélkül meg tudják mutatni magukat. Aki visszahúzódóbb, annak inkább az online lehetőségeket ajánlom.

– Az önbecsülés nem attól alacsony, mert én egy semmit érő ember vagyok. Nincsen semmit érő ember! Mindenkinek vannak értékes, szerethető vonásai, csak ezt az illető nem szokta elhinni magáról.

– Sok hívő ember azt gondolja: ha az Isten társat szánt nekem, akkor a kellő pillanatban házhoz küldi őt. Isten eszközkészlete valóban hihetetlenül sokoldalú: felhasznál alkalmakat, embereket, helyzeteket a segítségnyújtáshoz, ám ahhoz, hogy ezek működjenek, ki kell mozdulni a négy fal közül.

– Az egyház ifjúsági programjain sokan találnak társra. De aki szégyennel, bűntudattal, alacsony önbecsüléssel, elakadásokkal küzd, az ott is csak kudarcot fog megélni. A megoldás hívő emberek esetében is a terápia és a segítő kapcsolat.

A Jánosi Valéria mentálhigiénés szakemberrel készült teljes beszélgetés itt olvasható

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok