Még öt tudnivaló a párkapcsolatról

Isten sok mindenre megtanított; úgy vélem, hasznos útjelzők lehetnek (2. rész)

Első rész

6. Nem jó túl hamar túl sokat beszélni

Ezt a saját hibámból tanultam meg... Akár te mondasz túl hamar túl sokat magadról, akár a másik akar túl gyorsan túl közel férkőzni hozzád – egyik sem működik. Ne feledd: csak lassan, fokozatosan!

7. A tisztelet soha ne fogyjon el!

Tiszteld saját magadat! Tiszteld a párodat! Tiszteld az exeidet! Egy barátom fogalmazott így: valamennyien nyomorult, összevissza emberek vagyunk, akik próbáljuk összerakni a töredékeket – és nagy szükségünk van egymásra, hogy hazataláljunk.
Ne kritizáld magad, amiért nem vagy tökéletes, és ne vizsgáld nagyítóval a párodat! Megkísérthet a gondolat, hogy a „bölcsesség” nevében elemezzünk embereket és kapcsolatokat, de inkább legyünk feléjük nagyobb tisztelettel! Mindezt persze saját magamnak is mondom; az Úr tudja, hogy ebben fejlődnöm kell.

8. Az exedről is méltósággal beszélj!

Ne feledd: ha neked nem is az eseted, valaki másnak ő az Igazi (amellett, hogy Isten gyermeke).

9. A testi közelség nem ellenség

Konzervatív keresztény környezetben felnőve sok könyvet és tanítást úgy értelmeztem, hogy a testi közelség szinte biztosan szexbe torkollik, a szex pedig a lehető legrosszabb, amit az ember elkövethet.
Lehet, hogy tényleg ezt akarták mondani, de én ma már másként látom. Tapasztalatból mondom: teljesen egyetértek azzal, hogy a házasság előtti szex kerülendő – amellett, hogy a Szentírás és az Egyház tanításával is ellenkezik. Viszont azt hiszem, nem egészen jól állunk hozzá. A testi közelségtől nem rettegnünk kellene, hanem nagy tisztelettel, megilletődöttséggel kellene hozzáállnunk.

10. Nem a házasság a végcél

Kultúránk és különösen az Egyház sokszor felmagasztalja a házasságot, míg az egyedülállókat másodosztályú állampolgárként kezeli. Pedig a Szentírásban Pál azt mondja, jobb az embernek, ha egyedül marad. Miért? Mert az egyedüllét óriási szabadság! Isten szabadon használhat, bárhová hívhat. Bármilyen kalandba belevághatsz. Szabadon beleadhatod magad nem csak egy, hanem több emberi kapcsolatba is. Ez nem azt jelenti, hogy a házasság ne volna nagyszerű, csupán azt, hogy ne görcsöljünk azon, hogy kinek milyen a kapcsolati státusza.

+1: EGYEDÜL IS ÉRTÉKES VAGY!

Ez a legnehezebb: elhinni, hogy önmagadban is elég vagy. Csak te magad, gyűrű nélkül és anélkül, hogy valaki fogná a kezed. A párkapcsolat nem szünteti meg a magányt vagy az unalmat. Sokszor eszembe jut ez. Még most, az eljegyzésem után is el-elfog a magány. A nagyvárosban, a közösségi média sűrűjében könnyen érzi úgy az ember, hogy mindenkivel sokkal jobb dolgok történnek.

Ez azonban nem igaz. Mindenki küzd az emberi kapcsolataiban. Mindenkinek vannak nehézségei, csak nem mutatja: a legtöbb ember csak bizonyos részleteket fed fel önmagából és az életéből. Haladj hát előre az önismeretben: találkozz emberekkel, és tölts időt egyedül! Sétálj, tanulj, foglalkozz olyasmivel, ami érdekel!

...És nem kizárt, hogy közben találkozol valakivel, aki nagyon megtetszik!

párKatt.hu (L. Richardson nyomán)

Kapcsolódó

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok