Kerüld a negatív embereket!

Avagy: hogyan kerülheted el a toxikus kapcsolatokat?

Gondolkodtál már azon, hogy fel lehet-e ismerni a toxikus embert, még mielőtt összejönnél vele? Sok kliensemet foglalkoztatja ez, akik túlvannak egy bántalmazó kapcsolaton, amit soha többé nem szeretnének átélni. Segítségül kifejlesztettem egy egyszerű módszert, amellyel megelőzhető az, hogy ismét hasonló kapcsolatba kerüljenek.

A módszer alkalmazásához nem szükséges, hogy diagnosztizálni tudd a nárcisztikus személyiségzavart vagy más pszichológiai problémákat. Elég, ha rászánsz egy órát, el tudsz számolni tízig, és higgadtan meghallgatod, hogy mit mond a másik.

A módszer bárkivel kapcsolatban használható, az esetleges új partnertől a családtagokig, de mégsem tűzbiztos. Bármikor találkozhatsz valakivel, aki egészen addig megnyerően viselkedik, amíg meg nem győződik arról, hogy odavagy érte. Ezért javaslom, hogy fontolva haladj: ismerd meg a másikat, mielőtt fülig szerelmes leszel belé! Előbb-utóbb lehull az álarc, és gyakoribbá válnak a negatív, lekicsinylő megnyilatkozások.

Számold a negatív megjegyzéseket!

Íme az egyszerű módszer, amellyel kérdezősködés nélkül is sokat megtudhatsz valakiről: Amikor együtt vagy vele, figyeld meg, hogy egy óra alatt hányszor mond negatív dolgot. Például

• panaszkodik
• lekicsinylő vagy lesújtó véleményt mond valakiről vagy valamiről
• rosszat terjeszt valakiről
• nemtetszését nyilvánítja

Legtöbben olyan emberekkel érezzük jól magunkat, akik pozitívan állnak az élethez, és nem ítélkeznek állandóan. Az életkedv ragadós, különösen ha humorérzékkel és csipetnyi öniróniával párosul.

Ugyanakkor kényelmetlenül érezzük magunkat olyan emberek társaságában, akik folyton panaszkodnak, és gyakran mondanak rosszat másokról. Nehéz derűsnek lenni valaki mellett, akinek a megnyilvánulásai rosszallóak, ítélkezőek, gúnyosak. A rosszkedv is ragadós.

Hol húzd meg a határt?

Ha derűs életre vágysz, derűs emberek társaságát keresd. Olyanokét, akik általában jókedvűek, pozitívan állnak az élethez, nem ítélkeznek, és nem sértődnek meg könnyen. Vagyis érdemes megtanulni felismerni és elkerülni a túl kritikus és negatív embereket. S ez nem is olyan nehéz.

Az említett módszer alapján azt jelenti, hogy kerülj minden olyan embert, aki egy órán belül négy vagy annál több negatív megjegyzést tesz. Ha érzékeny vagy a negatív megnyilvánulásokra, akkor óránként akár egyetlen negatív megjegyzés is túl sok lehet.

Hogyan működik az elmélet a valóságban?

A példa: Roland és Szilvia első randevúja.

Szilviának már volt kapcsolata egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő férfival. Nem akar újabb mérgező kapcsolatba kerülni, de nem tudja, hogy fel tudná-e ismerni a nárcisztikus viselkedés korai jeleit egy újabb ismeretség esetén. Javasoltam neki, hogy számolja a negatív megjegyzéseket. Nézzük, hogyan működött a módszer a Rolanddal való első és egyetlen randevúja során:

„Az étteremben találkoztam Rolanddal. Öt percet késtem, mert dugóba kerültem. Az első mondata egy kérdésnek álcázott rosszmájú megjegyzés volt: ’Mindig késel, vagy csak szereted megvárakoztatni a férfiakat?’. Régebben zavarba jöttem volna; ezúttal nyugodt maradtam, és magamban azt mondtam: ’Egy!’ Neki csak annyit feleltem: ’Nagyon sajnálom, de örülök, hogy végül is ideértem.’ Ha nem készítettél volna fel, hogy számoljak, egész este csak mentegetőztem volna. Ehelyett azonban csak figyeltem, hogy mit tesz és mit mond.

Roland meglepettnek tűnt, de rám hagyta. ’Éhes vagyok – mondta –, remélem, te is! Nagyon jó itt a konyha.’ Megkönnyebbültem, hogy valami jót említett, és hogy nem kell egész este számolnom. De amikor a pincér odajött, hogy felvegye az italrendelésünket, Roland megnézte az itallapot, és kijelentette: ’Szerintem maradjunk a koktéloknál. Egyik boruk sem ér annyit, mint amennyibe kerül’. Meglepett, hogy ilyen sarkosan fogalmaz, és magamban azt mondtam: ’Akkor kettő’.

Aztán elkezdtünk beszélgetni, ami elég jól ment. Kezdtem azt hinni, hogy talán mégiscsak kedves fickó. Filmekről, könyvekről, utazásról beszélgettünk. Úgy tűnt, hogy ezen a szinten összeillünk; sok mindenben egyezett az ízlésünk.

Felengedtem, jól éreztem magam. Aztán megérkezett az étel. Roland bosszankodott, mert a pincér elfelejtette kihozni a szószt, amit kért. Feltűnt, hogy milyen keményen beszél a pincérrel. Újrakezdtem a számolást. Ez volt a harmadik.

A randi végére Roland hat negatív megjegyzést gyűjtött össze. Szilvia úgy döntött, hogy többé nem találkozik vele.

Összegezve:

A legtöbb emberrel előfordul időnként, hogy panaszkodik, ellenszenvesnek talál valakit, vagy rosszat mond valakiről. Ha azonban ez valakinél gyakori, akkor nagy a valószínűsége, hogy mérgező hatással lesz az életedre – különösen amikor a negatív megnyilvánulások ellened irányulnak majd.

Ha viszonylag gyorsan meg akarod ítélni, hogy valaki várhatóan pozitív vagy negatív hatással lesz-e rád, tölts el vele egy órát, és figyeld meg, milyen gyakran mond negatív dolgokat. Ha úgy gondolod, hogy egy óra nem elegendő, ismételd meg a dolgot egy másik napon. Az ember általában olyanokkal érzi jól magát, akik pozitívan gondolkodnak, és beszélgetéseik alapvetően nem mások kritizálásáról szólnak.

párKatt.hu (Forrás: Elinor Greenberg Ph.D./psychologytoday.com)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok