Online társkeresés és bizalom a gondviselésben

Kapcsolatteremtés virtuálisan. Megéri? Működik?

Sokan ódzkodnak a netes társkereséstől. Félnek, hogy becsapja őket valaki, aki messze lakik, netán kettős életet él. Bizonytalanok, félnek a kiszolgáltatottságtól.  

Ráadásul a keresztények között olykor még mindig hangot kap egy olyan vélemény, amely szerint az online házastárskeresés valamiképpen ellenkezik azzal, hogy Istentől várjuk a leendő társat. Ez a gondolkodás természetesen felemás, hiszen ugyanazok, akik óva intenek attól, hogy az internetet ismerkedésre használjuk, biztatnak arra, hogy a neten böngészve keressünk állást vagy továbbtanulási lehetőséget.

A statisztikák szerint a házasodók között egyre növekvő az aránya azoknak, akik az interneten keresztül ismerkedtek meg egymással. A világ gyökeresen megváltozott: a mai kultúrában már alapvető szerepet játszik az internet és a közösségi média – jó, ha a keresztények lépést tartanak vele!

Ahogyan Isten az ősi bibliai időkben az akkori kultúra elemei által vezette az embereket a szerelem megtalálására (jegyajándékok, szülők által elrendezett házasságok), úgy ma a mai kulturális környezetet használja fel arra, hogy a mi életünkben is megvalósítsa akaratát. Tedd hát félre az aggodalmat – ha ez gátol –, hogy ha mai eszközökkel élsz, akkor „nem Istentől várod” a jövendőbelidet.

Ha pedig bátran belépsz az online társkeresés világába, ezt a három dolgot vidd magaddal:

1. Őszinteség
Az online társkeresés egyik kockázata, hogy az ember könnyen megteremtheti vonzó önmagát. A képernyő mögött az lehetsz, aki akarsz. A testi tulajdonságaidtól kezdve önmagad jellemzéséig kedvedre kitalálhatod, hogy kinek mutatkozol.
Azonban ha az interneten ismerkedsz, érdemes megtenned magadnak azt a szívességet, hogy őszinte vagy. Ha elrejted a valódi énedet, összejöhet ugyan egy személyes találkozás, de valójában a másik az általad kreált éned iránt érdeklődik, nem pedig az igazi önmagad iránt. Látszaton – vagyis végső soron csaláson – alapuló kapcsolatot pedig nem érdemes fenntartani, mert tartós kapcsolat csak az igazságra épülhet. Ha igazi, mély, tartós kapcsolatra vágysz, mindig maradj egészen valódi és őszinte, akár az életben, akár az online térben ismerkedsz.

2. Bölcs óvatosság
Az őszinteség mellett ez a második legfontosabb szempont. Az online társkeresésben mindig legyenek fenntartásaid. Ne ülj fel a látszatnak! Ne hidd el rögtön, hogy a levelezőpartnered magas, barna, jóképű, elkötelezett Krisztus-követő és művelt úriember, amíg személyesen meg nem bizonyosodsz minderről. Akár a való életben, akár az online térben, sose feledd, hogy mondani bármit lehet. A tettek sokkal többet elárulnak az emberről, mint a szavak. Tehát bátran ismerkedj online, de amíg nem találkoztok személyesen, addig semmit ne vegyél túl komolyan.

3. Valóság
Az online tér nagyszerű lehetőség a kapcsolatfelvételre, de nem nagyszerű a kapcsolat fenntartására.  Ha hónapok óta levelezel valakivel, de a személyes találkozásra vonatkozóan mindig kifogást talál, akkor jó esély van rá, hogy valami nem úgy van, ahogyan lennie kellene.
Egy ponton váltani kell: az igazi kapcsolatnak a való életben kell érlelődnie, ahol egyértelmű a fizikai megjelenés, ahol nem lehet elrejteni a temperamentumot, ahol szokásaival együtt életre kel a személyiség.
Félreértés ne essék: a virtuális tér és az anonimitás biztonságot ad, ezért a kapcsolatot mindaddig érdemes online tartani, amíg az alapvető kölcsönös bizalom ki nem alakul. Ezután viszont itt az ideje, hogy a kapcsolatot átvidd a valós életbe, mert csak így fejlődhet tovább.
Amikor eljutsz ide, mindig óvatosan és körültekintően járj el: az első néhány találkozás nyilvános helyen vagy baráti társaságban történjen.

Isten-kapcsolatunk mércéje nem elsősorban az, hogy mit teszünk, hanem az, hogy hogyan. Arra vagyunk meghíva, hogy ő megdicsőüljön bennünk, a viselkedésünkben, a kapcsolatainkban (1Kor 10,31). Az online társkeresést is lehet Istennek tetsző módon folytatni, ha bölcsen, óvatosan, őszintén teszed, és a megfelelő pillanatban átviszed a való életbe.

Tartsd szem előtt ezeket az igazságokat – és ismerkedj örömmel!

párKatt.hu (D. Fileta nyomán)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok