Mennyire biztonságos az internetes társkeresés?

Három fontos kérdés és válasz az online ismerkedésről

Nem jelent kiszolgáltatottságot az online profil?

Talán idegenkedsz attól, hogy ismeretlen emberek lássák a fényképedet és a bemutatkozásodat. Gondolj azonban arra, hogyan viselkednél egy társas összejövetelen! Csinosan felöltöznél, megjelennél és elvegyülnél a társaságban. Elbeszélgetnél a többi vendéggel filmekről, ételekről, sportról, sőt még a hitről is. Az est vége felé pedig talán elérhetőséget cserélnél valakivel, aki szimpatikus, remélve, hátha több is lesz a kapcsolatból.

Internetes társkeresőnk hasonló találkozásra ad lehetőséget, azzal a különbséggel, hogy itt sokkal nagyobb a vendégsereg, és sokkal több az elkötelezett katolikus. Az online bemutatkozás miatt talán reflektorfényben érzed magad, de ne feledd: mindaddig anonim maradsz a többiek előtt, amíg te magad úgy nem döntesz, hogy valakinek megadod a nevedet vagy a személyes elérhetőségedet. Tekintsd eszköznek a társkereső oldalt: segít, hogy több emberrel találkozhass, mint ahánnyal személyes kapcsolatod lehetne.

Itt célzottabban, aktívabban kereshetsz. Nagyon fontos ez a mai világban, ahol kevés a lehetőség az igényes emberi kapcsolatteremtésre. Ha úgy érzed, házas hivatásod van, miért ne ragadnál meg minden rendelkezésre álló eszközt, hogy megtaláld leendő társadat? Hallgasd meg azokat, akik a neten találták meg az igazit: bizony érdemes szélesebbre tárni az ajtót, hogy megvalósuljon Isten csodálatos terve!

Biztonságos az internetes kapcsolatteremtés?

Az internetes fórumnak hatalmas előnye, hogy sok és sokféle ember regisztrálhat. Sokakkal találkozhatsz az ország minden részéből, akikkel valóban értékes, komoly kapcsolatra nyílik lehetőség. Ugyanakkor honlapunk folyamatos felügyelete és a tagdíj ellenére sem garantálható, hogy nem regisztrál valaki szórakozásból vagy akár hátsó szándékkal.

Az esetleges visszaélések ellen véd a tagok körében anonimitást adó felhasználónév. Így minden tag maga döntheti el, hogy egy-egy levelezés előrehaladtával mikor ítéli olyannak a kapcsolatot, hogy valakinek megadja a személyes elérhetőségét, illetve a nevét.

Ezért először is: lassan, fontolva haladj! Örülj a kapcsolat bontakozásának, de légy óvatos a személyes információkkal! Idővel derül ki, tényleg olyan-e az illető, mint a profilja. Biztató jel a tisztelet: kezdettől fogva át kell hatnia az üzenetváltást, és a kapcsolat folyamán mindvégig meg kell maradnia.

Óvatosságra intenek viszont a kérések, különösen ha valaki a személyes találkozás előtt adatokat vagy pénzt kér. Érdemes nagyon meggondolnod, mikor és kinek adod meg az e-mail címedet, telefonszámodat vagy más személyes elérhetőségedet! A honlap belső, anonim üzenetküldő rendszere biztonságos kapcsolattartási lehetőség. Időt nyersz vele, hogy megbizonyosodhass, tényleg összeillők vagytok-e, mégpedig biztonsági kockázat nélkül.

Ha valaki sürgetné vagy erőltetné, hogy add meg az e-mail címedet vagy a telefonszámodat, légy óvatos! Ugyancsak óvatosságra int, ha a bemutatkozás szövege gépi fordításra utal, vagy ha valaki túl hamar erősködne, hogy látogasd meg külföldön.

Ha gyanakvás ébred benned egy taggal kapcsolatban, jelezd e-mailben munkatársunknak! Az ilyen bejelentéseket komolyan vesszük és diszkréten kezeljük. Ha a levelezésben már megírta a nevét, magad is ellenőrizheted; az interneten rengeteg információ van az emberekről. Élj a lehetőséggel, hogy több ismeret alapján, biztonságban dönthess az online kapcsolatokról!

Mikor találkozzunk személyesen?

Ha folyamatosan kapcsolatot tartottál valakivel, és úgy tűnik, minden jól alakul, megszülethet benned az elhatározás, hogy megteszed a következő lépést. Nincsenek merev szabályok, amelyek minden helyzetben alkalmazhatók, de ha úgy látod, írásban jól megértitek egymást, felajánlhatod, hogy folytassátok a beszélgetést telefonon.

Sem a levelezést, sem a telefonos kapcsolattartást nem jó túl sokáig húzni. A levelezés és a telefonbeszélgetések során valaki egészen belehabarodhat a másikba, ám az egésznek csalódás a vége, ha az első személyes találkozáskor nem érez vonzalmat. Ha a másik nem jelzi, hogy szeretne személyesen találkozni, add tudtára, hogy örülnél, ha találkoznátok!

Az első találkozás mindig nyilvános helyen történjék! Sok jó étterem van, amely elég forgalmas, mégis akad benne hely két embernek, hogy leüljenek és elbeszélgessenek. Szép időben egy közös városi vagy környékbeli séta is nagyszerű lehetőség a beszélgetésre. 

Ha autóval érkezel, egyedül menj és magad vezess! Nem csak a nyilvánvaló biztonsági indok szól az egyéni utazás mellett; akkor is hálás leszel érte magadnak, ha az első találkozás nem úgy sikerül, ahogy elképzelted. Ha így alakulna, egyszerű szavakkal mondd meg az illetőnek, hogy részedről nem szeretnéd folytatni, és kérd Isten áldását a jövőjére. Ha viszont nagyon jól elbeszélgettetek, és alig várjátok a folytatást, akkor kérd Isten áldását remélhetőleg közös jövőtökre!

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok