Letölthető teszt: Melyik vérmérsékleti típushoz tartozol?

A tesztből kiderül, milyen temperamentumot kaptál Istentől, jól felhasználandó ajándékként.

A genetikailag öröklött testi tulajdonságokhoz hasonlóan születésétől fogva valamilyen temperamentum is egyedi módon jellemzi az embert. Az ókor óta élő felfogás négy vérmérsékleti típust különböztet meg: szangvinikus (derűs), kolerikus (szenvedélyes), melankolikus (tűnődő), flegmatikus (passzív).

Mindenkiben megvannak mind a négy típus jellemzői, de más-más mértékben. Elsődleges temperamentumunk az, amely alapvetően meghatározza természetünket. A vérmérsékleti típusok közül egyik sem jobb vagy rosszabb; mindegyiknek megvan a jó és a kevésbé jó – vagyis önnevelést igénylő – oldala. A vérmérséklet és az adottságok sokféleségében Isten bölcsessége nyilvánul meg, aki minden embernek olyan feladatot szán az életben, amihez éppen az ő egyedi adottságaira van szükség.

Temperamentumunk tudatosítása jobb önismerethez vezet, így fontos szempontot jelenthet a pályaválasztásban és a párválasztásban. A legműveltebb ember sem lesz jó tanár, ha türelmetlen vérmérsékletű; a legbecsületesebb ember sem lesz jó vezető, ha tüzes temperamentum híján nem tud lelkesíteni; a lojális bólogatóvá válik, ha vérmérsékletéből hiányzik a gondolati elmélyülés képessége.

A házasságban a különböző temperamentumok sokszor egymást kiegyensúlyozva teremtik meg a család harmóniáját. Két indulatos kolerikus szülő között sok lehet a veszekedés, két töprengő melankolikusnál háttérbe szorulhatnak a mindennapi élet praktikus tennivalói. Két szangvinikus elégedetten élhet, de nem motiválják egymást többre, jobbra; két flegmatikus közül pedig várhatóan egyik sem veszi kézbe a teendők megszervezését.

Érdemes megismernünk, melyik vérmérsékleti típushoz tartozunk. Előnyös adottságainkért hálát adhatunk, a hátrányosak elleni küzdelem pedig megszentelődésünket szolgálja.    

LETÖLTHETŐ TESZT A TEMPERAMENTUMTÍPUS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ  

Forrás: Seton Magazine

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok