Egyedül, de nem parkolópályán

Egyedülállókat kérdeztünk:

Sokszor úgy beszélnek a házasságról, mintha az volna a cél és a beteljesülés. Nem csoda hát, ha a keresztény egyedülálló olykor úgy érzi, mintha mindaddig, míg meg nem házasodik, parkolópályán lenne az élete. Pedig a Szentírás – amely nagyra értékeli a házasságot és a gyermekeket – a nőtlen férfi és a hajadon életformáját is a Krisztus Testén belül megélt hűség szép példájaként állítja elénk (vö. 1Kor 7).

Íme néhány ötlet, hogy tudatosan és lelkesedéssel élhesd azokat az éveket, amelyekben (még) egyedül vagy. Olyan férfiakat és nőket kérdeztünk, akik hozzád hasonló helyzetben voltak/vannak.

Vállalj szolgálatot a környezetedben élőkért!

„Egy kamaszlányokból álló kis csoportot vezettem” – emlékezik vissza egy fiatal nő arra az időre, amikor egyedül volt. Egy másik elmondja, hogy javítóintézeti fiataloknál önkénteskedett. A harmadik házaspároknak segített gyerekvigyázással.

Miközben a mai kultúra az önmagunkkal foglalkozást, önmagunk dédelgetését magasztalja, az igazság az, hogy az öröm és az igazi kiteljesedés egyik legjobb útja a másokért végzett szolgálat.  

Az egyik megkérdezett megjegyezte: „Sokkal többet kaptam, mint amennyit valaha adhatnék a szolgálattal.” S a bónusz? Ha elkezdesz szolgálni az egyházi közösségben, időt, energiát áldozol a környezetedben élő családokra, gyerekekre, fiatalokra, rájössz, hogy nagyon fontos szereped van Krisztus titokzatos Testében – rájössz, hogy kinek szánt téged Isten.  

Ne mondj le a vágyaidról!

A megkérdezett egyedülállók közül a legderűsebbek mind ugyanazt fogalmazták meg: ha a remélt házastárs nélkül is, de azt tették, amire vágytak. Egy fiatal nő kiment egy nyárra Spanyolországba dolgozni. Egy másik MBA diplomát szerzett; többen különféle egyetemi szakokat kezdtek és végeztek. Volt, aki azt írta, hogy beutazta a világot, volt, aki céget alapított. Még olyan is akadt, aki túlélőtúra-vezetővé képezte ki magát.

Nem kell házasnak lenned ahhoz, hogy utazz, vállalkozz, új dolgokat tanulj. Mindezt most is megteheted – most érdemes megtenned! Hívd el egy barátodat, vagy menj egyedül – akárhogyan is, de ne halogass! Kezdd el megvalósítani, amire vágysz, ne várj vele addig, míg megházasodsz! Az élet most kínálkozik, a napok soha nem térnek vissza.

Okosan bánj a pénzzel!

Törekedj a tudatos pénzköltésre most, és később meglesz a jutalma! Ha jó jövedelmed van, lehet, hogy érdemesebb egy részét félretenni, mint az egészet elkölteni és később bánkódni, hogy nincs elég.  Egy fiatalember olyan jól gazdálkodott, hogy 24 évesen meg tudott venni egy kis lakást; egy egyedülálló nő arról számolt be, hogy komoly összeget tudott nyugdíj-előtakarékosságként befizetni.     

„Ha egyedül maradtam volna, lakásvásárlásra fordítottam volna; így viszont, hogy anya leszek, jó ez a biztos tartalék” – mondta. Némi előrelátással, ha az aktív munkavállalói élet kezdetén okosan teszel félre, megkönnyítheted a jövőt, akár egyedül élsz majd, akár házasságban.

Bízz benne, hogy Isten ebben a pillanatban is a legjobbat akarja neked!

Ha akaratod ellenére élsz egyedül, sokszor talán nehéz elfogadnod, hogy nem olyan az életed, mint amilyenre vágytál, vagy amilyennek „lennie kellene”. Gondolj azonban a kapott ígéretre, hogy „akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” (Róm 8,28)

Isten az életed minden körülményét a javadra fordítja, a jelen pillanatban is; még akkor is, ha ezt most nem látod. Akiket megkérdeztünk, valamennyien azt mondták, hogy igyekeznek tudatosan élni, célokat tűzni maguk elé, ha bizonytalannak tűnik is a jövő; s hogy hiányzik egy társ, de így is megtalálják az igazi örömet az életükben. Mert úgy döntöttek, hogy élnek, és Krisztusra bízzák a jövőt. Egyikük így fogalmazott: „Élni akarok, nem várakozni.” Hisszük, hogy Istennek mindannyiunkkal ez a szándéka.

párKatt.hu (Ann Swindell, relevantmagazine.com)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok