A nő a fát látja, a férfi az erdőt

Még három tény, amit a nőknek érdemes tudniuk a férfiakról. Egy férfi jó tanácsai nőknek (5. rész)

Az előző négy rész itt olvasható: (1.)  (2.)  (3.)  (4.)

13. A nő általában a fát látja, a férfi az erdőt

A nők általában személyközpontúan élik meg a világot, a férfiak tágabb összefüggésükben szemlélik az egyes helyzeteket. Évekkel ezelőtt egy tanítványom valakiről lemásolta a házidolgozatát. Amikor behívtam a szülőket, az anyja mentegette (nem volt szándékos, csak tévedett a gyerek...), az apa viszont ránézett a két dolgozatra, és enyhe rosszallással kijelentette: „Igen, de a kettő egyforma... nem kérdés, hogy másolta.”

Mindenkinek szüksége van valakire, aki megvédi, de arra is, aki objektív mércét állít elé. A személyközpontú megközelítés nem azt jelenti, hogy megfeledkezzünk a közjó követelményeiről. Attól, hogy szeretünk valakit, az illető felelős marad a tetteiért. A „dogmatikus”, „hideg” „erdő”-hozzáállás tehát éppúgy fontos, mint a személyközpontú, „dédelgető” „fa”-hozzáállás. Mindkettő szükséges az egészséges élethez, egyik nélkül sem épülhet igazságos társadalom.

Mellesleg talán ez magyarázza meg, hogy miért nem találja a férfi a tejet a hűtőben, miközben ott van az orra előtt. Amikor kinyitja a hűtőszekrényt, egy csomó cucc összességét látja, míg a nő képes külön-külön észrevenni az egyes termékeket. Persze lehet, hogy ez csak képzelődés...

14. Úgysem értesz meg…

Kapcsolatainkban a szeretet és az öröm egyik legfőbb akadálya az, ha úgy érezzük, hogy a másik nem hall vagy nem ért meg. (Talán ezért kiabálunk akkor, amikor haragszunk valakire.) Ám ha pontosan fejezzük ki magunkat, akkor is előfordulhat, hogy a másikban nem úgy csapódik le valami, ahogyan szántuk. Például megbántódik olyasmin, amit nem bántó szándékkal mondtunk. Fontos, hogy mindkét fél tudjon erről, és mindig bízzanak egymásban.

Ha a társad szeret, igyekezni fog a kedvedre tenni – de adj neki esélyt! Ne vágd mindjárt a fejéhez, hogy „úgysem értesz meg”, „képtelen vagy...”, „sose figyelsz rám...” stb. Hanem úgy magyarázd el neki az érzéseidet, mintha egy számára ismeretlen nyelv rejtelmeibe próbálnád bevezetni. Talán sohasem fogjátok egymást tökéletesen megérteni, de sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz, ha mindketten igyekeztek bizalommal, érthetően megfogalmazni, ami a szívetekben van, és befogadni, amit a másik őszintén elmond.

15. A romantikáért mindkét félnek tennie kell

Egy filmben a férfi egy odavetett megjegyzéssel kéri meg a nő kezét: „Azt hiszem, jó lenne összeházasodni.” Mire a nő: „Ha úgy érti, hogy szeretné megkérni a kezem, az számomra nem derült ki ebből.”

A nők utálják megmondani, mit szeretnének hallani a férfitól, mivel ez nem túl romantikus. Csakhogy a férfiaknak szükségük lehet egy kis okításra ezen a téren. Az udvarlás nem jön zsigerből. Sok férfit nem tanítottak udvarolni, és nem tudja, hogyan fejezze ki kedvesen, ügyesen a szerelmét. Szüksége van tehát olykor egy kis segítségre (persze nem nyaggatásra). Fontos tudnia – ha másként nem, hát a társától –, hogy a boldog házasságnak mindvégig elengedhetetlen része az „udvarló” szeretet.

A romantikáért mindkét félnek tennie kell. Nem lesz mindig érezhető a kapcsolatban, de nem szabad belefáradni: mint minden erényt, ezt is gyakorolni kell, hogy megvalósuljon. Ha olykor csak erőfeszítéssel vagy kötelességszerűen teszik is, jobb törekedni rá, mint szomorú házaspárként megöregedni, akiknek nem sok mondanivalójuk van egymás számára az asztalnál.

párKatt.hu (Forrás: Sean Chapman/catholic-link)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok