Az asztrológia szemfényvesztés – tizennyolc érv

A csillagok nem tudják. Isten tudja.

„A szülőnő mellett álló kövér szülész nagyobb gravitációs hatást gyakorol az újszülöttre, mint a Jupiter bolygó teljes tömege” – írja Carl Sagan (The Demon-Haunted World). A távolabbi égitestekről nem is beszélve – tehetjük hozzá.

Mekkora szemfényvesztés az asztrológia!

A Katolikus Egyház felfogása szerint az asztrológia nem csupán értéktelen, hanem ténylegesen bűnös és veszélyes, mert „megkerüli” Istent, sorsunk egyetlen irányítóját, és a helyébe próbál lépni. Az asztrológia áltudomány, amely sem a világegyetem, sem önmagunk megértésében nem segít. Íme néhány ok, amiért kerülendő:

1. A világegyetemben négy alapvető erő működik: a gravitáció, az elektromágnesség, az erős és a gyenge nukleáris erő. Mindegyik erő információt hordozó anyagi részecskék kibocsátása által hat. Melyik működik az asztrológiában? Miért nem mérték, miért nem vizsgálták még soha? Mellesleg, miért emleget szinte minden asztrológus egy másik megfoghatatlan erőt is, a karmát, ami szintén nem mérhető és nem azonosítható? Miért van az, hogy az asztrológusokat még csak nem is érdekli ez a lényegbevágó tudományos kérdés?

A válasz: azért, mert az asztrológia nem tudomány.

2. Hol voltak az asztrológusok 2001. szeptember 10-én? Nem sejtették, hogy mi fog bekövetkezni Amerikában? És a covid világjárvány? Világszerte millió és millió tragikus esemény történik nap mint nap. Hol a bizonyíték, hogy az asztrológusok tudtak bármelyikről? Jogos kérés, hogy mutassanak legalább néhány, állítólag hiteles előrejelzést, ami dokumentáltan már az esemény előtt rendelkezésre állt.

3. Csakugyan el kellene hinnünk, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni 2001-es merénylet mind a 2977 halálos áldozatának ugyanaz állt a horoszkópjában? Ésszerű azt feltételezni, hogy a halottak között minden csillagjegynek voltak képviselői. Ha mindenkinek tragédiát jósolt volna az aznapi horoszkóp, az asztrológusok máig ezt harsognák.

4. Ha az asztrológia valóban olyan mély és titkos tudást kínál, akkor miért olyan homályos a jóslatok megfogalmazása? Továbbá, az igazi tudós egyszerűen beismeri, ha tévedett – az asztrológusok miért nem?

5. Az asztrológiának nem lehet igazi súlya, ha nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy valaki horoszkópot készíthessen. Ha viszont nem igényel egyetemi végzettséget a dolog megértése, akkor miért tévednek oly sokszor az asztrológusok? Miért nem tudnak pontosabb magyarázatokat adni? Miért ragaszkodnak ahhoz, hogy tudományt űznek?  

6. Miért nincsenek nonprofit asztrológiai szervezetek, amelyek ingyen készítenek horoszkópot a rászorulóknak? Az asztrológusok nyilván nagyon értékesnek tartják, amit adni tudnak; olyan módszernek, amivel segíthetnek a nyomorban élőkön. Miért nem járják hát a szegényebb vidékeket, és segítenek az embereken? A valóságban az asztrológusok csillagászati összegeket kérnek el, miközben sokszor tévednek, és tévedéseiket utólag próbálják kimagyarázni.

7. Miért lesz ideges a legtöbb asztrológus, ha a képzettségéről, iskoláiról vagy a módszeréről kérdezik?

8. Ha az asztrológiának tudományként létjogosultsága van, akkor miért nincs teljes egyetértés a módszertan, az elemzés és az előrejelzések tekintetében? A fizikusok, amikor a  gravitációt, a tehetetlenséget vagy az időtágulást vizsgálják, mindannyian el tudnak jutni ugyanarra az eredményre. Az asztrológusok miért nem?

9. Ha az asztrológia tudomány, miért nincs asztrológia tanszék minden egyetemen?

10. Ha az asztrológia megbízható, miért nem alkalmaznak asztrológusokat a kormányok, a cégek, a meteorológiai szolgálatok, a tőzsdeügynökségek?

11. Az asztrológusok egyetlen új kutatást sem tudnak felmutatni az elmúlt háromezer évből. Márpedig tudományos kutatás nélkül nem beszélhetünk tudományról. Az asztrológia valójában pogány félelmeken és babonán alapszik, és határozottan tudománytalan.

12. Az asztrológia elméletében alapvető logikai következetlenség rejlik. Ha a horoszkópom szerint ma konfliktusom lesz valakivel, akkor ennek a másik személy napi horoszkópjában is meg kellene jelennie. Ha ez így van, miért nincs rá egyértelmű bizonyíték?  

13. Ha az asztrológia megbízható, akkor miért nem tartozik az anyagilag megbecsült szakmák közé? Az asztrológusok biztos megélhetéshez juthatnának a tudományukból, hiszen sokan alkalmaznák őket. Habár az is lehetséges, hogy „tilos” a saját nyereségük érdekében használniuk a tudásukat. Ha így van, miért nem társulnak más asztrológusokkal?

14. Miért hasonlók az asztrológusok módszerei más sarlatánokéihoz? Miért oly sok a ködösítés és miért oly kevés az egyenes beszéd és a meggyőző bizonyíték?

15. Ha az asztrológia művelése megbecsülendő foglalkozás, akkor hogy lehet, hogy nem szerepel az Amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által kiadott Foglalkoztatási Kézikönyvben? [A magyar Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában pedig hogyan kerülhet az asztrológus ugyanabba a kategóriába, mint a spiritiszta, a jövendőmondó és a prostituált?]

16. Az asztrológia soha nem tudta megmagyarázni, hogy hogyan történhetnek egészen eltérő események a külön élő ikrek életében, akik ugyanazon a napon, ugyanabban a percben születtek.

17. Ha az asztrológia hiteles tudomány, miért nem indítottak mozgalmat az asztrológusok annak érdekében, hogy rehabilitálják a tevékenységüket, és bizonyítsák, hogy az valóban tudományos? Hiszen a kérdező, gyanakvó elme tudni akar.

18. Ha az asztrológia valóban tudomány, hogy lehet az, hogy sok asztrológus egyúttal médium, tenyérjós, látó, boszorkány, sátánista, rúnamester, kristálygyógyász stb. is? Akárhogy nézzük, ez kissé furcsa. Egy orvos, aki 16 évnyi tanulással elvégzi az orvosi képzést, nem válik egyben „szellemgyógyásszá” is, aki úgy tesz, mintha trükkjeivel gyógyíthatatlan betegségeket gyógyítana. Viszont megrögzött csalókból, akik soha nem végezték el a középiskolát, gyakran lesznek asztrológusok.


A tudományos módszer elválaszthatatlan a természettudományoktól, amióta Francis Bacon megfogalmazta ezen eljárásmód alapjait a 16. században, amikor a tudományok fejlődésére már több évszázada hatott a katolikus gondolkodás.

Bacon leírása szerint a tudomány nem más, mint rendszeres megfigyeléseken, méréseken, kísérleteken alapuló hipotézisek felállítása, vizsgálata és folyamatos fejlesztése. A tudományos módszer gerince a kritika, a vita és a logikus érvelés. Bármely elmélet, ami nem tűri a kritikát – mint az asztrológia, az alkímia, a genderelmélet, a marxista dialektika, az ufológia, a kriptobiológia, a kártyavetés stb. – egyértelműen nem tudomány. 

Az asztrológia nem tudomány, asztrológustól tanácsot kérni bűn. Ne tedd!

párKatt.hu (Forrás: Angelo Stagnaro/National Catholic Register)

Kapcsolódó:
Megszólal egy horoszkópkészítő
Megbízható horoszkóp
Böjte Csaba az asztrológiáról

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok