Ezt tanácsolta fiának a házasságról a Gyűrűk Ura szerzője

J.R.R. Tolkien fő műveiből szinte teljesen hiányzik a romantika, történeteit részben mégis a felesége ihlette.

Egy évvel a felesége halála után Tolkien egyik levelében ezt írta Christopher fiának:

„Sohasem hívtam Edithet Lúthiennek – pedig ő volt a forrása annak a történetnek, amely idővel a Szilmarilok alapja lett. ...Akkoriban Edith haja hollófekete volt, a bőre sima, szeme ragyogóbb, mint amilyennek valaha láttad, és énekelt – és táncolt… Többet nem mondok.”

Bár a házassága nem volt tökéletes, Tolkien ismerte a boldog házasság titkát. Michael fiának írt levelében így fogalmazta meg:

„A bukott világ lényege, hogy azt, ami a legjobb, nem érheted el szabad élvezet vagy úgynevezett önmegvalósítás útján… csakis önmegtagadás, szenvedés árán. A keresztény házasságban a hűség ezt jelenti: nagy önmegtagadás… Nincs férfi, aki – bármennyire szerette fiatalemberként a menyasszonyát – határozott, tudatos akarás és önmegtagadás nélkül tudott volna testben-lélekben hűséges maradni hozzá… Amikor elmúlik a ragyogás, vagy csak megfakul, azt hiszik, hibát követtek el, és az igazi lelki társra még csak most kell rátalálniuk… Pedig az igazi lelki társ az, akivel a házasságban összekötötted az életedet.”

(J.R.R. Tolkien levelei, by Humphrey Carpenter, 43. levél)

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok