Hogyan segít a társtalálásban a humor?

Családban megtörtént eset: egy lány éveken át fohászkodott Szent Antalhoz, hogy vőlegényt találjon.

Családban megtörtént eset: egy lány éveken át fohászkodott Szent Antalhoz, az elveszett dolgok megtalálójához, hogy vőlegényt találjon. Szent Antal-szobrocskája előtt térdelve, hűségesen imádkozott, de csak nem történt semmi. Egyszer aztán felbosszankodott, hogy a szent rá se hederít: fogta a szobrocskát, és mérgében kihajította az ablakon. Eltalált egy fiatalembert, aki – látva, melyik ablakból esett ki a szobor – felvitte a tulajdonosának... akit nem sokkal később feleségül vett.

Szent Antalnak van humora. Ám nemcsak neki, hanem sok más szentnek is remek humorérzéke volt. Ávilai Szent Teréz mondta: „Jobban félek egy besavanyodott apácától, mint egy sereg gonosz szellemtől.” Szent XXIII. János, aki 1958-tól 1963 -ig volt pápa, közismert volt jó humoráról.  Szent II. János Pálról egy tekintélyes pocakú amerikai püspök mondta el, hogy amikor beszámolt róla, milyen szépen terebélyesedett  legutóbbi látogatása óta az egyházmegyéje, a pápa huncutul megjegyezte: "Úgy látom, a püspök is."

Mire tanítják a jó humorú szentek a mai társkereső katolikusokat?

A humor vonzó.
„Boldog, aki tud nevetni saját magán, mert szórakozásának nem lesz vége” – mondta Gyökössy Endre. A gőg kiváló ellenszere és egyben az alázat jele, ha tudunk viccelődni saját hiányosságainkon. Természetesen nem önmegvetéssel, hanem magunkkal szemben is megértően, szeretettel. Ki akarná egy öntelt, beképzelt emberrel összekötni az életét? Aki tud mosolyogni saját magán, egészséges alázatról tesz tanúságot, s ez vonzó.

A humor gyógyít.
Egy alkalommal, amikor XXIII. János nagy hallgatóság előtt beszélt, elromlott a mikrofon. Idegeskedés helyett megjegyezte: „Semmi baj; úgysem mondtam semmi érdekfeszítőt.” Egy kedves, humoros megjegyzés enyhíti a feszültséget – a párkapcsolatban is. Amikor nevetünk, szervezetünkben nő az ellazulást serkentő, feszültségoldó endorfinok szintje, a kortizol stresszhormoné pedig csökken. Ellazultabb állapotban nyitottabban tudjuk befogadni a másik ember szempontjait, így a konfliktusok megbeszélése is könnyebb.

A humor távlatot ad.
Kihez vonzódunk jobban: ahhoz, aki minden apróságon mérgelődik – legyen az defekt, kiömlő ital vagy lassú kiszolgálás –, vagy ahhoz, aki könnyedén tudja venni az apró bosszúságokat? A humor kifejezi: tudjuk, mit kell komolyan venni az életben, és mit nem. Távlatot ad, mert aki tud nevetni a kapcsolatokban előforduló ügyetlenségeken, az élet nehézségein is könnyebben túlteszi magát. A könnyedség vonzó. Merjünk nevetni; némi humor segítségével remélhetőleg hamarosan – kettesben!   

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok