A szerelem öt szakasza

A párok többsége a harmadikkal képtelen megbirkózni?

Negyven éve kutatja a családokat és a párkapcsolatokat Jed Diamond pszichoterapeuta, aki saját állítása szerint rájött arra, hogy mi tesz egy kapcsolatot valódivá és tartóssá. A titok abban áll, hogy meg kell birkózni a „szerelem öt szakaszával”:

1.      Egymásba szeretés
2.      Egy párrá válás
3.      Kiábrándulás
4.      Valódi és tartós szerelem kiépítése
5.      Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot

Jed Diamond meglátása szerint sok párkapcsolat bomlik fel, de a párok többsége nem tudja, miért. Helytelenül azt gondolják, hogy rosszul választották meg a párjukat. Miután letelik a gyász időszaka, újra nekiállnak a keresésnek. Közben ő igazából azon a véleményen van, hogy a párok rossz helyen keresik a szerelmet.

„Nem értik meg, hogy a 3. szakasz nem jelenti mindennek a végét, hanem az a valódi és tartós szerelem kialakulásának igazi kezdete.”

Első szakasz: Egymásba szeretés

Ez a szakasz csodálatos, magyarázza a pszichoterapeuta, ugyanis csordultig vagyunk olyan hormonokkal, mint a dopamin, az oxitocin, a szerotonin, a tesztoszteron vagy az ösztrogén. Ekkor vetítjük ki minden reményünket és álmunkat a másik félre. Azt gondoljuk, hogy végre beteljesül minden olyan várakozásunk, melyeket előző kapcsolataink nem tudtak megadni.

„Biztosak vagyunk abban, hogy örökké szerelmesek leszünk egymásba” – mondja.

Ez a személy tökéletesnek tűnik, és minden olyan valóságos és biztos: a szavak, a tettek, az álmok.

A teljes cikk a 777 blogon olvasható >>

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok