A korkülönbségen múlna egy párkapcsolat sikere?

Az idősebb férfi–fiatalabb nő párosítás elfogadottabb, fordított esetben viszont megrökönyödünk.

A Képmás magazin cikkéből:

A párválasztással kapcsolatban rengeteg íratlan szabályunk van, amely megszabja, mi illendő és elfogadható – ilyen például az idősebb férfi–fiatalabb nő párosítás, amely általában még az elfogadott kategóriába tartozik. Fordított esetben viszont megrökönyödünk. De mégis miért tekint ferde szemmel a modern kor embere egy ilyen párra? Miért feltételezzük róluk, hogy csupán az érdek vezérelte őket, és mi alapján feltételezzük, hogy a kapcsolatuk eleve kudarcra ítéltetett?

Mert miért lenne evidencia, hogy ha a nő idősebb, akkor – a közkeletű hiedelmek szerint – csak a szexre utazik, ifjú párja pedig mamahotelt keres? Ha viszont jóval fiatalabb a nő, mint a férfi, akkor biztos, hogy „aranyásó”, aki az idősebb férj pénzére hajt, vagy apa-komplexusban szenvedő, éretlen személyiség, aki fel akar nézni tapasztaltabb társára?

...Valóban az életkori eltérés veszélyeztetné leginkább a kapcsolatot? A 10, 15 vagy 20 év korkülönbség? 

...Több évtizede tudjuk a kutatásokból, hogy a párkapcsolatok instabilitása, az elégedetlenség nem a korkülönbségből fakad. A statisztikák azt mutatják, hogy a korbeli eltérésnél többet nyom a latban akár az életciklusban – és a hozzárendelt célokban –, akár az értékrendben, érettségben, világszemléletben, érdeklődési körben megmutatkozó hasonlóság vagy éppen eltérés.

A Képmás magazin cikke teljes egészében itt olvasható

Mi a véleményed? Írd meg a Fórumon!

párKatt.hu

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok