Azért politizálok, hogy a keresztény önazonosságot erősítsem

Interjú nemzetközi társkeresőnk alapítójával, aki parlamenti mandátumot szerzett Ausztriában

Politikai hontalanok a keresztények az egyre színesedő Európában, valakinek fel kell karolnia őket – vallja a 41 éves, teológiai és jogi végzettségű, négygyermekes Gudrun Kugler, aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) listáján szerzett parlamenti mandátumot.

– Az ön kampányának középpontjában a keresztény értékek álltak. Hogyan lehetett népszerű ezzel? Bécs nem éppen a legkonzervatívabb városként ismert, ráadásul ott a legmagasabb a bevándorlók aránya…

– Én azért politizálok, hogy az osztrák társadalomban a keresztény önazonosságot erősítsem. Nem hinné el, de rengeteg bécsi nyitott a kereszténységre. Rengeteg szervezet, csoportosulás létezik, amely alapvetően keresztény beállítottságú, csak éppen nem látszanak a politikában. Alulbecsüljük őket. A katolikus, ortodox, kopt közösségek, a sok civil szervezet gyakran érezheti úgy, hogy politikai értelemben hontalan. Bécs a bevándorlók városa. A lakosság negyven százaléka nem itt született, de a bevándorlók között is sok a keresztény. A keresztény közösség Közép- és Nyugat-Európában növekszik, olyan politikai otthonra vágyik, ahol komolyan veszik őket. A kereszténydemokrata pártok jobban tennék, ha ezt észrevennék. Ezért is történt, hogy az én választókerületemben – Donaustadt, Floridsdorf – a legnagyobb, tízszázaléknyi a növekedési arány a szavazatokban négy évvel ezelőtthöz képest.

– Mi az álláspontja a bevándorlásról?

– Meg kell különböztetni a bevándorlókat a menekültektől. Nem szabad megengedni az ellenőrizetlen migrációt, de a menekültnek természetesen meg kell adni a védelmet. A kérdés másik fele az integráció. Ezt a néppárt és Kurz nagyon komolyan veszi.

– Orbán Viktor úgy gratulált Sebastian Kurznak, hogy a keresztény értékek alapján kell erősíteni az együttműködést. Van tehát akkor olyan, hogy keresztény diplomácia?

– Sebastian Kurz mindig is nagyon egyértelműen kimondta, hogy az uniós országoknak mindent meg kell tenniük a saját szabadságuk és önazonosságuk megőrzése érdekében. Mindig támogatta a visegrádi országokat, és biztos, hogy ezentúl is megbízható partner lesz az együttműködésben. Nézze, az Európai Uniónak inkább az alapfeladataira kellene összpontosítania, nem pedig az egyre nagyobb egységesítést népszerűsíteni, ami ellene megy az emberek akaratának.

– Van egy magyarországi vállalkozása, a párKatt.hu keresztény társkereső portál. Ezt miért alapította?

– Politikus vagyok, mellette vállalkozó is. Az oldalt először Ausztriában hoztuk létre azzal a céllal, hogy az azonos értékrendet valló és azonos hitű emberek párt találhassanak maguknak. Mert kutatások alapján is tudható, hogy a házasság jobban működik, ha ezek az alapvető dolgok stimmelnek. Körülnéztünk, hogyan lehet mindezt franchise-szerűen működtetni. Így találtunk rá a magyar partnereinkre. Nem célunk, hogy naggyá váljon az oldal, csak legyen hatékony. Bécsben például meghívtak egy esküvőre, ahol olyan – egyébként osztrák és magyar – pár házasodott össze, amely az oldal segítségével talált a másikra.

A teljes interjú az MNO portálján olvasható.

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok