Öt kérdés és öt válasz az online levelezésről

Megfontolandó szempontok az üzenetekről és a válaszokról

1. Kinek írjak, és hogyan?

• Légy reális: vedd tekintetbe a személyiségtípust, az érdeklődési kört és a korkülönbséget! Gondold meg, a valóságban elkezdenél-e beszélgetni ezzel az emberrel, s akkor írj neki, ha igen!

• Könnyed, pozitív üzenettel indíts! Olvasd végig a címzett profilját, és ha találsz közös pontot, írd meg neki! Érdeklődj, ha valami felkelti az érdeklődésedet, és magadról is árulj el egy-két dolgot! Röviden írj, három mondatot, legfeljebb egy rövid bekezdést.

• Kerüld az általánosságokat (pl.: „Ha szeretnél levelezni, írj! Üdv”). Az efféle indítás nem igazán ösztönző. Az ilyen leveleket legtöbben válasz nélkül törlik. Persze a másik véglet is kerülendő: ne írj több oldalas esszét az életedről! Legjobb az arany középút.

• Nézd el az apró hibákat! Nem kell messzemenő következtetéseket levonni egy ügyetlen megfogalmazásból. Ne engedd, hogy egy apró elírás eltávolítson egy lehetséges kapcsolattól!

2. Miért nem válaszolnak az üzeneteimre?

Egy online társkeresőn közölt felmérés szerint a férfiak az üzenetek 26%-ára, a nők pedig a 16%-ára válaszoltak. A felmérésből az is kiderült, hogy a gyors válaszok inkább pozitívak: minél hamarabb érkezik válasz, annál nagyobb eséllyel folytatódik a levelezés. Ha nem kapsz választ az üzenetedre, annak több oka lehet:     

Nem ő az. Lehet, hogy egyszerűen nem érdeklődik irántad. Lépj tovább olyanok felé, akik igen!

Elfoglalt. Az egyedülállók is elfoglaltak. Vannak napok, amikor az ember egy órán át fenn tud lenni az oldalon, máskor csak öt-tíz percre tud benézni. Előfordul, hogy valaki nehéz időszakot él, munkahelyi vagy családi problémákkal küzd, ezért kevesebb ideje jut az online kapcsolattartásra.

Mással levelez. Lehet, hogy alakul egy kapcsolata, és azért nem válaszol más levelekre, mert azt komolyan veszi. Vagy néhány emberrel levelez, de egyelőre nem szeretne többel.

Életkor. Nagy a korkülönbség? Van, aki eleve nem válaszol olyannak, aki pl. tíz évvel fiatalabb vagy idősebb.

Szándék komolysága. A passzív tagoknak lejárt az előfizetésük. Megkapják az üzenetet, de csak akkor tudnak válaszolni, ha újra aktiválják a profiljukat. Ha valaki semmit nem áldoz azért, hogy kapcsolatba tudjon lépni veled, vajon mennyire komolyak a szándékai?

3. Bizonyára jóval többen nézik meg a profilomat, mint ahány üzenetet kapok. Nem érdeklem őket, vagy csak nem mernek írni?  

Számos ok lehetséges. Elképzelhető, hogy valaki elolvassa az adatlapodat, és úgy látja, nem illenétek össze. Vagy szimpatikusnak talál, csak épp nincs ideje üzenetet fogalmazni. Nőknél előfordul, hogy tetszik nekik egy profil, mégsem írnak, mert úgy vélik, a férfinak kell kezdeményeznie. Gondolj arra: ha száz egyedülálló között volnál egy társaságban, hány ember érdekelne, és te hánynak keltenéd fel az érdeklődését? A társkeresésben nem a kapcsolatok száma a lényeg, hanem hogy rád találjon az igazi.

4. Mit válaszoljak olyannak, aki nem érdekel?

Írd meg neki, hogy örültél a levelezésnek, de úgy érzed, nem vagytok összeillők, vagy nem egymást keresitek. Udvariasan kívánhatsz neki minden jót a további kereséshez. Kicsit fájdalmas ilyen üzenetet kapni, de jobb, mint hiú reményben élni.

5. Minden üzenetre és szmájlira válaszoljak?

Sokan udvariatlanságnak, sőt bunkóságnak tartják, ha valaki nem válaszol. Az online társkeresőkön azonban nem ez a realitás. Sok egyedülálló mondja, hogy szeretné tudni, ha nem érdekli a másikat, miközben a szíve mélyén valószínűleg épp ellenkezőleg érez. Az online társkeresésben nem elfogadhatatlan, ha az ember simán töröl egy üzenetet. Jobb azonban, ha udvariasan megírja, hogy köszöni az üzenetet, de jelenleg nem aktuális. Így eleget tesz az udvariasságnak, de nem ír olyat, ami bántó lehetne a másik számára. 

A főszabály itt is, mint mindenütt: 

„Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.” (Lk 6,31)

párKatt.hu (Forrás: CatholicMatch.com)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok