Öt jó tanács a négyszemközti ismerkedéshez

Konkrét tippek, hogy kevesebb feszültség kísérje a randizás szép, de nem könnyű időszakát

Régen sem volt feszültségtől mentes az ismerkedés, ám ma még nagyobb nyomás nehezedik a fiatalokra. A világ hatalmas erővel sodor a szex, az alkalmi kalandok felé. A katolikus környezet elvárja, hogy állandóan a végcél, a házasság lebegjen az ember szeme előtt. A családnak ma kevesebb beleszólása van a párválasztásba, mint a történelem során bármikor. Nagyobb a szabadság, ám a döntés is nagyobb súllyal nehezedik a fiatalokra. Sokakat nyomaszt, hogy mi lesz, ha az egyetemi évek alatt nem találnak társat. Mindez számos belső feszültség forrása.

Íme öt jó tanács – a legfontosabbal kezdve –, hogy kevesebb feszültség és több belső bizonyosság kísérje ezt a szép, de egyáltalán nem könnyű időszakot:

1. Ima
Isten, amikor megalkotott, egy utat, egy életedet kiteljesítő hivatást is megálmodott számodra. Ebben leszel a legboldogabb, hiszen az álmodta meg számodra, aki mindenkinél jobban ismer, szeret és akarja boldogságodat. Valóban házasságra hív, vagy talán más terve van veled? Valamire igazán alkalmassá tett – mi az? Az első és legfontosabb teendő: imádkozz! A rendszeres egyéni ima segítségével ismerheted fel Isten hangját, gondolatát, gyengéd vezetését.

2. Határok
Ha párkapcsolatba lépsz, nagyon fontos, hogy megfelelő határokat vonj szíved, elméd és tested köré, vagyis ne engedd, hogy a kapcsolat érzelmileg, szellemileg vagy testileg túl intimmé váljék. Három randi után nem kell a másiknak mindent tudnia rólad, és sem érzelmileg, sem testileg nem kell egymásba gabalyodnotok. A kapcsolat előrehaladtával fokozatosan közeledhettek egymáshoz, de közben mindig ügyeljetek – mindkettőtök védelmében – a határok betartására.

3. Találkozások
Sok fiatal a laza barátkozásból fejest ugrik a kizárólagos „szerelmi kapcsolatba”. Így kimarad egy fontos lépés: azoknak a találkozásoknak az ideje, amikor még nem kizárólagos párkapcsolatról van szó, még kevésbé testi közeledésről, csupán a másik fél jobb megismeréséről. Számtalan formája lehet: kávézás, közös ebéd, közös tevékenység. Úgy is fogalmazhatjuk: legyen a kapcsolatnak „gyerekkora”!

4. Őszinte szavak
Oldja a feszültséget, ha tudatosan, folyamatosan kifejezed, ami benned van. Légy tapintatosan őszinte, de ügyelj az intimitás megvont határaira. Ha jó volt a randi, mondd meg: „Nagyon jól éreztem magam, és örülnék, ha még jobban megismerhetnélek. Volna kedved jövő héten együtt ebédelni?” Ha bizonytalan vagy, így fogalmazhatsz: „Úgy érzem, még nem ismerjük egymást eléggé, hogy azt mondhassuk, összetartozunk. Szeretnélek még egy kicsit jobban megismerni.” Mindkettőtök számára jobb, ha tudjátok, hol tart a kapcsolat. Ha úgy érzed, nem illetek egymáshoz, merd megmondani: „Nagyon örülök, hogy megismertelek, mert nagyszerű ember vagy, de úgy érzem, nem vagyunk egymáshoz valók.” Minél hamarabb teszed, annál jobb.

5. Valóság
Egy kapcsolatban – még az igaziban is! – sok bizonytalanságból, félelemből fakadó kétség, kérdés merülhet fel. Ne engedd, hogy ezek irányítsanak. Éld a valós helyzetet: ismerkedjetek, sétáljatok, beszélgessetek! Közben pedig: légy önmagad! A randizás eleve sok feszültséggel jár; ne tetézd azzal, hogy igazi önmagad helyett olyannak mutatkozol, amilyennek „lenned kellene”. Honnan tudnátok megállapítani, sikerült-e a randi, jó volt-e együtt, ha az igazi éned nem volt ott?

Plusz tipp férfiaknak:
HÍVD MEG! Legfeljebb nemet mond. Így legalább rögtön megtudod, és kevesebb a fejfájás  :)

Plusz tipp nőknek:
Ha meghív, és nem akarsz vele találkozni, MONDD MEG! Jobb egy „köszönöm, de nem”, mint kíméletességből hitegetni valakit.

Összegezve:
Ha úgy érzed, Isten házas hivatást szán neked, ismerkedj, de ne úgy, ahogy a világ teszi!
A hosszú távú cél, hogy felmérd, jó házastársai lennétek-e egymásnak, vagy sem.
A rövid távú célok pedig:
jobban megismerni a másikat,
jobban megismerni Isten akaratát,
jobban megismerni önmagadat.

Isten áldása kísérje keresésedet!

párKatt.hu (M. LeJeune írása nyomán)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok