Találó hasonlat az élet és a halál kultúrájáról

Az élet kultúrája elfogad, a halál kultúrája megszerez

Egyszer egy csésze kávé mellett megérdeztem a különbségről a filozófiaprofesszoromat.
– Egészen egyszerű – mondta, és egy kekszet nyújtott nekem az asztal fölött. – Íme.
   Engedelmesen odatartottam a tenyerem.
– Látod, te elfogadod tőlem ezt a kekszet. Nem magad veszel. Ez az élet kultúrája. Vétel helyett elfogadás.
   Tenyérrel felfelé kinyitotta a kezét:
– Így fogadsz el valamit – majd lefordította a kezét, és a vétel mozdulatát utánozta –, és így veszel valamit magadnak. A csukló elfordítása megváltoztatja a világmindenséget.

Aki az élet kultúráját éli, Istennek köszöni az életét, és elfogadja minden gyengeségével, nehézségével és alkalmatlanságával együtt. A betegséget, az öregséget és a halált, mint az élet velejáróit, "átöleli". A házasságban a gyermeket ajándékként éli meg, még ha alkalmatlan időben érkezik is, és elfogadja olyannak, amilyen.

Aki a halál kultúráját éli, életét csak önmagának köszöni. A betegséget és a halált mindenáron ki akarja iktatni. A nemkívánt magzatot megöli, a kívánt gyermeket kicsikarja, ha lombikban fogan is.

Az igazi keresztény ajándéknak tekinti az életet. Örül neki. Sem a maga, sem mások szeretetét nem tekinti magától értetődőnek, hanem ajándékot lát benne.

Az igazi keresztény annak tudatában él, hogy a negyedik dimenzióban élete és gyermekei élete nem az ő tulajdona. Ezért nem dönthet felette. Ahogy a szomszéd autóját sem adhatja el apróhirdetés útján.

Ez persze egyszerűbbé teszi az életét, mivel sem halálának, sem gyermekei születésének időpontját nem neki kell megválasztania.

Aki az élet kultúrája szerint él, tisztelettel, csodálattal és örömmel tekint az életre.

Gudrun Kugler gondolatai (Senki sem magányos sziget)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok