Példátlan vádemelés: gyűlöletbeszédnek minősül a házasságról szóló bibliai tanítás

Finnországban vádat emeltek egy püspök és egy parlamenti képviselő ellen, amiért ragaszkodnak a szexualitás és a házasság keresztény felfogásához.

Gyűlöletbeszéd vádjával indult eljárás Päivi Räsänen parlamenti képviselő és Juhana Pohjola evangélikus püspök ellen egy 2004-ben megjelent kiadvány miatt, amelyet Räsänen írt és Pohjola adott ki. A 24 oldalas füzet a keresztény házasságteológia alapjait ismerteti, mely szerint a szexualitás helye kizárólag a házasság, amely egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége.

Räsänen ellen már korábban is vádat emeltek, amiért Twitteren egy bibliai idézetet tett közzé.

A finn ügyészség szerint a szexualitásról szóló évezredes keresztény tanítás „gyűlöletre uszít” és sérelmes a kormány által privilegizált csoportokra nézve. Ugyanakkor mind Räsänen, mind Pohjola megerősítette, hogy „Istentől kapott méltósága, értéke és emberi jogai vannak minden embernek, ideértve mindazokat, akik az LMBTQ közösséggel azonosulnak.”

A bírósági tárgyalást 2022. január 24-ére tűzték ki. Amennyiben a bíróság megállapítja a gyűlöletbeszéd tényállását, a vádlottak pénzbüntetéssel és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.  

Rod Drehernek adott interjújában Räsänen elmondta, hogy a rendőrök órákon át faggatták, és a keresztény felfogást gondolatbűnként kezelték. Közleményében hozzátette: a rendőrség nyíltan elismerte, hogy értelmezésük szerint a finn törvények alapján a Biblia publikálása gyűlölet-bűncselekmény.

Paul Coleman, a védelmet képviselő emberi jogi ügyvéd rámutatott: „...ez az első eset, hogy keresztények ellen bűnvádi eljárás indul azért, mert kifejtik bibliai nézeteiket. ...Ez példátlan. Európában eddig nem láttunk ilyen szintű támadást a szólásszabadság ellen, ezért rendkívüli jelentőségűek ezek az esetek, nemcsak a finn nép, Päivi Räsänen és a püspök, hanem egész Európa számára. Ha egy törvénykezésben ennek teret adnak, akkor nem kérdés, hogy másutt is találkozni fogunk vele.”     

Minden európai és nyugati országnak megvannak ezek a gyűlöletbeszédre vonatkozó – szovjet mintán alapuló – törvényei, amelyeket Coleman alvó törvényeknek nevez. „Más országokban is bármikor felhasználhatják őket ugyanúgy, mint Finnországban. A polgároknak fel kell lépniük ezekkel a törvényekkel szemben, és el kell érniük, hogy megszüntessék őket” – figyelmeztet az ügyvéd.

párKatt.hu (Forrás: The Federalist /2021/11/23)

Kapcsolódó

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok