Még három tény, amit a nőknek érdemes tudniuk a férfiakról

Nemcsak a férfiaknak jönne jól néha egy „használati utasítás” a nőkhöz, hanem fordítva is. Egy férfi jó tanácsai nőknek (2. rész)

Az első rész itt olvasható

4. A férfi számára a munka egyenlő az értékességgel  

A munkanélküliség egyik nem számára sem kívánatos, azonban a férfi számára az állástalanság az értéktelenséggel egyenlő (akkor is, ha egyébként nem a munka hőse). A nők úgy élik meg, hogy természetes biológiai termékenységüknél fogva önazonosságuk a lényükbe van írva. Idővel a férfiakban is kialakulhat ez a világos identitásérzék, ám e téren általában lemaradnak a nőkhöz képest.

A legtöbb férfi a munkájában nyújtott teljesítményben találja meg élete célját, valamint abban, hogy az ő gondoskodása biztosítja családja létalapját. Ha a férfi e területeken tiszteletet érez, minden bizonnyal boldog. Nyilvánvaló, hogy szüksége van szeretetre, ám legalább annyira fontos számára – ha nem fontosabb –, hogy érezze: tisztelik és értékelik azért, amit letesz az asztalra. Ha viszont tehetetlen, jelentéktelen senkinek érzi magát, az sem önmagára, sem környezetére nézve nem sok jót ígér. 

5. A férfi szívéhez tényleg a hasán keresztül vezet az út

Az esküvőm után jöttem rá, milyen fontos igazság rejlik ebben az ősi mondásban. A férfi magányos lény: még ha olyan szerencsés is, hogy családban él, támadhat időnként olyan érzése, mintha kívülről szemlélné a dolgokat. Ezért fontos, hogy a nők értsék: a férfinak ez a magányos oldala fájdalmasan nyomorulttá válhat, ha nem fordítanak rá kellő figyelmet.

A férfinak szüksége van a nő anyai melegségére, hogy érezze az összetartozást és a gondoskodást. Ha nem kapja meg ezt a melegséget, kísértést érezhet, hogy olyan módon pótolja, ami veszélyezteti élete legfontosabb kapcsolatait. Különösen veszélyes ez a kísértés a gyermekek születését követően, vagy ha a feleség soha nincs otthon. Mondhatod, hogy ez mindkét irányban érvényes, de a férfi esetében különös súllyal jelentkezik, mivel ő elsősorban a női jelenlét által érzi, hogy kapcsolódik a világban betöltött céljához. Bevallom, ennek már a gondolata is magányossá tesz, úgyhogy lépjünk tovább…

6. A férfinak van egy „nyugis” helye

A férfiakat sokszor vádolják azzal, hogy nincsenek kapcsolatban az érzelmeikkel, s ez valamennyire igaz is lehet. Mégsem ilyen egyszerű a dolog. Valójában a férfiaknak mély érzelmeik vannak, csak egészen másként fejezik ki, mint a nők. Amikor elviselhetetlennek tűnik az élet, ahelyett, hogy ezt érzelmileg kimutatnák, visszahúzódnak a „nyugiba”. Ez valamiféle napsütéses, boldog, nosztalgikus hely: egyesek számára egy-két órás tévénézés, másoknak zenehallgatás vagy régi sporteseményekbe révedés. Létfenntartó mechanizmus ez, ezért érdemes tiszteletben tartani. Vagyis engedd, hogy visszavonuljon a „nyugiba” – feltéve, hogy nem marad ott túl sokáig! A férfinak szüksége van erre a menekülésre. Természetesen ha állandósul ez a viselkedés, akkor jogos az aggodalom.

(Folytatjuk)

párKatt.hu (Forrás: Sean Chapman/catholic-link)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok