Kiknek kell karanténba vonulniuk?

Miért nem kötelező karanténban maradnia COVID 19 tüneteket mutató ismerősöm feleségének? – A Képmás magazin cikke

Ismerősöm egészen addig, amíg a teszteredménye meg nem erősíti, nem tekinthető COVID 19-fertőzöttnek, csak gyanús esetnek. Előfordulhat ugyanis, hogy más vírusok vagy baktériumok okozzák a tüneteit. A vele szoros kapcsolatban álló emberekre csak akkortól vonatkozik a két hét otthonmaradás és megfigyelés hatósági kötelezettsége, ha PCR-teszt bizonyítja a betegség eredetét.

A háziorvosok három osztályba sorolják a betegeket, és ez határozza meg a teendőiket: gyanús eset – valószínűsített eset – megerősített eset. 

Mind a gyanús, mind a valószínűsített, mind a megerősített eseteket el kell különíteni a többiektől, hiszen fertőznek vagy fertőzhetnek.

Ki számít „gyanús esetnek”? Minden olyan személy, akire teljesülnek a klinikai kritériumok, vagy minden olyan személy, akinél az orvos COVID-19 fertőzés fennállását gyanítja.

Klinikai kritériumok: köhögés – láz – nehézlégzés – hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy zavara. További kevésbé specifikus tünetek: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés, kötőhártya-gyulladás.

Ki számít „valószínűsített esetnek”? Minden olyan gyanús eset, akinél fennáll az epidemiológiai kapcsolat is, vagy radiológiai vizsgálata olyan eltérést mutat ki, amely COVID 19-fertőzésre utal.

Epidemiológiai kritériumok:
- A tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt COVID-19 fertőzött személlyel.
- A tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan bentlakásos szociális/egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol az új koronavírus szempontjából veszélyeztetett vagy beteg személyeket gondoznak.

...Ki a „megerősített eset”? 

...Ki a magas kockázatú kontaktszemély?

...Mindenkinek jár a PCR-teszt?

A Képmás magazin cikke itt olvasható

 

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztráció