Szex és sikeres párkapcsolat

A kiegyensúlyozott párkapcsolat titka

Legtöbb kortársunk számára szeretni annyit jelent, mint szeretkezni. Ott tartunk, hogy a legtöbb embernek a nemiségről kizárólag a szexualitás testi megnyilvánulásai jutnak eszébe. Elég körülnézni, hogy belássuk: a szexőrület teljesen elárasztotta a világot.

Jóllehet a nemi egyesülés valóban fontos a házasságban, a hitvesi szerelem kifejezésének azonban csak egyik lehetséges módja, férfi és nő egymás iránti teljes elköteleződésének csak része.

A szexualitás – akárcsak a nemiség többi megnyilvánulása – a személyiség mélyéről fakad. Nem külső cselekvés, hanem belső, személyes valóság. A szexualitásban az ember személyként, férfiként vagy nőként fejezi ki önmagát. A kölcsönös tisztelet pedig a teljes személyiségre irányul. Ez az ember nemiségének lényege, következésképpen a kiegyensúlyozott, sikeres párkapcsolat titka is.

Aki tiszteli a másikat, az tudomásul veszi és elismeri a másik ember méltóságát. Isten képmásai vagytok, ezért nagyrabecsüléssel, tisztelettel tartoztok egymásnak. Ez annyit jelent, hogy olyasfajta elfogódott tisztelettel kell felnéznetek egymásra, mint egy királyra vagy királynőre – óvakodva, nehogy valamiképpen megbántsátok. Nem szabad, hogy a gyönyörszerzés eszközének tekintsétek egymást. Meg kell látnotok, hogy a másik megszentelt személy, Isten gyermeke.

Mindez nem könnyű. Ami szükséges hozzá, azt nem lehet pénzen megvásárolni, nem kapható a gyógyszertárban: önbecsülés, önuralom és mélységes, Istenben gyökerező szeretet – mindkettőtök részéről. Más szóval egy erény, amelyet manapság semmibe vesznek, lenéznek, elfelejtettek. A neve: tisztaság.

(Gabriel Calvo: Kéz a kézben)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok