Társadalomformáló tényezővé vált az online társkeresés

Egy friss tudományos kutatás szerint a hatása sokkal jelentősebb és pozitívabb, mint eddig gondolták

Josue Ortega, az Essexi Egyetem és Philipp Hergovich, a Bécsi Egyetem kutatói hálózatelméleti modell alapján tanulmányozták a hagyományos és az online ismerkedés működését. Mint írják, korábban a házasságok olyanok között jöttek létre, akik közvetlenül vagy áttételesen kapcsolatban álltak egymással: iskolatársak, szomszédok, barátok vagy a barátok barátai közül került ki a leendő házastárs.

Az online társkeresés gyökeresen megváltoztatta ezt a hagyományos modellt. Ma már minden harmadik házasság a neten indul. E találkozások különlegessége, hogy akik a neten ismerkednek meg, nem a távoli, lazább ismerősi körben találnak egymásra, hanem legtöbbször a teljes ismeretlenségből – hangsúlyozzák a kutatók.

h9944

Ortega és Hergovich matematikai módszerekkel térképezték fel e korábban nemlétező kapcsolódások működését és társadalmi hatását. Úgy találták, hogy az online ismerkedés során létrejövő, korábban elérhetetlen kapcsolódások révén jelentősen felgyorsult a társadalom keveredése. Ausztriában például megduplázódott a külföldiekkel kötött házasságok száma. A szélesebb körben történő ismerkedés nyitottabbá teszi az embereket, hiszen különböző társadalmak, társadalmi csoportok tagjai kerülnek kapcsolatba egymással, akik korábban aligha érintkezhettek.

A változás azonban nem csupán mennyiségi, hanem elsősorban minőségi, hiszen a tartós kapcsolat alapja a hasonló gondolkodás, az értékrend egyezése. Egy széles, online kapcsolati háló sokkal több ilyen kapcsolatot tesz lehetővé, mint a szűk ismerősi kör. Az online felületeken – különösen ha meghatározott értékrendet követnek – igen magas a sikeres társtalálás aránya és tartósabbak a házasságok.

„A modellünk azt vetíti előre, hogy az online társkeresés nyomán létrejövő házasságok erősebbek” – állítja Ortega és Hergovich. Prognózisukat ma már felmérések támasztják alá: az online induló házasságok válási aránya alacsonyabb, mint a hagyományos módon indulóké. Mindez kedvező hatással van és lehet a jövőben is a társadalomra.

párKatt.hu  (Forrás: www.technologyreview.com)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok