„Vörös hét” kezdődik az üldözött keresztényekért

A történelem során soha nem üldözték olyan tömegesen és olyan kegyetlenséggel a keresztényeket, mint napjainkban.

Ma a világ népességének kétharmada olyan országban él, ahol súlyosan sérül a vallásszabadság. A kereszténység a legerősebben üldözött vallás, és az üldözöttek száma egyre növekszik.

Idén november 17-én kezdődik a "vörös hét", melynek során világszerte több ezer templomot és középületet világítanak meg vörös fénnyel, figyelemfelhívásként és megemlékezésül az üldözött keresztényekről.

Az Aid to the Church in Need (ACN) nemzetközi katolikus segélyszervezet 2015-ben indult kezdeményezéséhez négy kontinens számos országa csatlakozott, köztük Ausztria, Csehország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Szlovákia, Ausztrália, Brazília, Kolumbia, Kanada és a Fülöp-szigetek.

A tavalyi "vörös hét" során vörös fényben úszott számos városban a székesegyház, a budapesti Erzsébet-híd, a pozsonyi vár és a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szobor. Idén a párizsi Montmartre-bazilikát is kivilágítják, számos iskolában pirosba öltöznek a diákok, Belgiumban pedig gyertyagyújtással emlékeznek az üldözött keresztényekre.

Az idei kampány elsősorban a keresztény és más vallási kisebbségekhez tartozó nők elleni erőszakra, a kényszerházasságokra, a nők kényszerített vallási áttérítésére és szexuális bántalmazására hívja fel a figyelmet. A "vörös hét" célja, hogy felemeljük szavunkat az üldözöttek védelmében, akik nem szólhatnak szabadon, és tőlünk, keresztény testvéreiktől várják, hogy ezt megtegyük.

Az ACN kétévente teszi közzé a vallásszabadságra vonatkozó felmérésének eredményeit. A 2021-es jelentés itt olvasható több nyelven

párKatt.hu (Forrás: acninternational.org)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztráció