Erkölcsi szempontok a Covid-oltóanyagok használatához

Egyes Covid-vakcinák előállításához abortuszból származó sejtvonalakat használtak

Részlet az amerikai NCBC katolikus bioetikai központ Magyar Kuríron megjelent állásfoglalásából:

Jelenleg Covid-19 elleni oltóanyagok százai vannak fejlesztés alatt; ezek közül 13 van a tesztelés végső fázisában. Közöttük számos szempontból nagy eltérés van, állásfoglalásunk aspektusából azonban három fő csoportba sorolhatóak:

1. azok az oltóanyagok, amelyek tervezése, előállítása vagy tesztelése során egyáltalán nem használtak abortuszból származó sejtvonalakat;

2. azok az oltóanyagok, amelyek esetében az előállítási folyamat során nem használtak abortuszból származó sejtvonalakat, viszont a fejlesztési fázisban egy adott ponton – például a megerősítő tesztelés során – igen (pl. a Pfizer – BioNtech vakcinája);

3. azok az oltóanyagok, amelyek esetében a fejlesztési folyamat több fázisában, emellett az előállítás során is használtak abortuszból származó sejtvonalakat. (Néhány Covid-19 elleni vakcina – beleértve az Astra-Zeneca – Oxfordi Egyetem vakcináját is – úgy készül, hogy a SARS-CoV-2 vírust abortuszból származó sejtvonalban szaporítják.)

/.../ Az első csoportba tartozó vakcinák jelentik a legetikusabb választást, mivel a fejlesztés, előállítás vagy megerősítő tesztelés egyetlen fázisában sem támaszkodnak a gyártók abortuszból származó sejtvonalakra.

A második csoportba tartozó oltóanyagok mindenképpen preferáltak a harmadik csoporttal szemben – a kisebbik rossz logikáját követve –, mivel ezek kevésbé használnak abortuszból származó sejtvonalakat néhány kulcsfontosságú szempont alapján.

Végül az egyén – lelkiismerete figyelembevételével és saját, valamint mások életének, egészségének védelmét szem előtt tartva – dönthet úgy, hogy a harmadik csoportba tartozó oltóanyagot veszi igénybe, ha erre nyomós okok vannak, és más kielégítő alternatíva nincs.

Azoknak, akik abortuszból származó sejtvonalakra támaszkodó vakcina igénybevétele mellett döntenek, mindenképpen ki kell fejezniük ellenérzésüket, és nyilvánvalóvá kell tenniük véleményüket az abortusszal és abortuszból származó sejtvonalak használatával kapcsolatban. 

A teljes cikk a Magyar Kurír oldalán olvasható

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztráció