A társtalálás alattomos ellensége

...a perfekcionizmus

A társra várakozás időszaka általában nem könnyű, de különösen nehéz a perfekcionista ember számára.

A perfekcionista hibátlanságra törekszik:

– erősen kézben tart mindent,
– szereti, ha a feladatok meghatározott módon teljesülnek,
– kitűzött céljait pontosan a tervezett időben kívánja megvalósítani.

Ezért ha nem jelentheti be az előre eltervezett időben az eljegyzését, mint a barátai, akkor hónapról hónapra egyre frusztráltabbá válik. Ráadásul számára meg is hosszabbodhat ez a nehéz időszak. Aprólékossága és kínos precízitása késleltetheti, sőt meg is gátolhatja a házasság létrejöttét – legalább háromféle módon:

1. A perfekcionizmus bénít

A perfekcionistákat általában aktívnak és törekvőnek tartják. Az igazi perfekcionista azonban képes lebénulni, ha olyan feladat elé állítják, amely túl nehéz ahhoz, hogy hibátlanul megoldja. A túlzott precízitás igénye olyan szorongást kelthet, amitől képtelen elvégezni a feladatot.

A perfekcionista irtózik attól, hogy hibázzon. Ha színezéskor a vonalon kívülre szalad a ceruza, a kép menthetetlen. Nincs más megoldás, ki kell tépni a lapot a színezőkönyvből. Párkapcsolati szépséghibát viszont nem lehet kiradírozni vagy kitépni. A perfekcionista ember tisztában van ezzel, ezért sok esetben bele sem kezd.

Az élet nehéz, különösen a párkapcsolatok terén. Fogsz-e hibázni, ha belemész egy párkapcsolatba? Bizonyosan. De ha annyira félsz a hibázástól, hogy el sem indulsz, akkor esélyed sincs, hogy társat találj!

2. A perfekcionizmus eltávolít a valóságtól

A listák hasznosak. Áttekinthetőbbé teszik az életet. Kiemelik, ami fontos. Ha valaki házastársat keres, jó, ha van valamiféle listája arról, milyennek képzeli leendő hitvesét.

Csakhogy a perfekcionista maradéktalanul teljesíteni akarja hosszú listája valamennyi követelményét, még a legjelentéktelenebbet is. Fekete-fehérben gondolkodik: valaki vagy átment, vagy megbukott. Ha a lista összes követelményének megfelel, átment – ha nem, megbukott. Nála a legkisebb kompromisszumnak sincs helye.

Az adóbevallásban jó, ha minden mezőt kipipálsz. A párkapcsolat azonban más. A perfekcionista tovább marad a nemkívánatos egyedüllét állapotában, mert a valóságtól távoli ideálokat kerget. Az ideál az, hogy a jövendőbelinek „pontosan ilyennek kell lennie”. Márpedig nincs, ami ennél erősebben hátráltatná a kapcsolati haladást. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy életünk alapvető értékeire vonatkozóan ne legyenek indokolt elvárásaink!)

Házastársat szeretnél találni, vagy az általad elképzelt időben és módon olyan házastársat szeretnél találni, aki minden elvárásodnak megfelel, és tökéletesen beleillik a te világodba? Mindkettő lehetséges, de az első sokkal valószínűbb, míg az utóbbi szinte lehetetlen.

3. A perfekcionizmus szégyenkezést szül

Ha az a célod, hogy soha ne kövess el hibát, elviselhetetlen mértékű szégyenérzettel fogsz szembesülni. A Szentírás szerint az ember gyarló természettel születik (Zsolt 51,5; Róm 5), és földi életében nem lehet tökéletes; egyedül Krisztus, az Isten Fia volt az. Ezért a hibátlanság kergetése állandó szégyenkezést okoz, ami számos nehézséget okoz párkapcsolati téren (is).

– Ha szégyenkezel, nem mersz belemenni egy kapcsolatba, mivel úgy véled, nem vagy elég jó.

– Ha szégyenkezel, erkölcsi megalkuvásokba csúszhatsz, mivel úgy véled, kompenzálnod kell, hogy kivívd az ellentétes nem tetszését.

– Ha szégyenkezel, könnyen megeshet, hogy komoly jellemhibákkal rendelkező emberrel lépsz párkapcsolatba, mivel úgy véled, jobb úgysem állna szóba veled; így akár éveket is elpazarolhatsz, míg végre beismered, hogy ilyen emberrel azért mégsem köthetsz házasságot.

A perfekcionista másokat is szégyenkezésre késztet. Ha valaki hibázik, azt keményen bírálja. Miért? Mert a hibák tekintetében másokat is úgy kezelünk, mint saját magunkat. Aki hibázás esetén keményen bánik saját magával, az másokkal is szigorú.

A perfekcionizmus nem vegyül a párkapcsolattal

A perfekcionistáknak vannak olyan tulajdonságaik, amelyek rendkívül sikeressé teszik őket az élet bizonyos területein. Kapcsolataik viszont – különösen a párkapcsolatok – általában igen küzdelmesek. Ezért ha eleged van az egyedüllétből, húzz az elvárási listából: fogadj el kicsit több gyarlóságot magadban és másokban! Persze a józan határokon belül. Bűnnel soha ne egyezz ki! Ne add fel az egyéniségedet – de ha egy-két apró gyengeséget el tudsz nézni, meglátod, sokkal több párkapcsolati lehetőséged nyílik, mint gondoltad.

Egyébként is… ha házasságra készülsz, jobb, ha hozzászoksz a gyarlóságokhoz. Házastársad tengernyi hibát fog elkövetni. A házasság belerokkan, ha valamelyik fél irreálisan azt várja a másiktól, hogy tökéletes legyen. Ha egészséges, jókedvű, szégyenkezéstől mentes családot szeretnél, érdemes előre hozzászoknod a tökéletlenségekhez.

párKatt.hu (Mark Ballenger írása nyomán)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok