A szexuális partnerek száma összefügg a házasság tartósságával

A legfontosabb társadalmi statisztika

Az ép család kulcsfontosságú a társadalom számára. Világszerte statisztikai adatok igazolják, hogy az ép családban élő felnőttek és gyermekek a legsikeresebbek minden vizsgált területen (iskolázottság, jövedelem, megtakarítás, egészség, élettartam, boldogság, szexualitás, generációk támogató együttműködése), és körükben a legalacsonyabb azoknak a negatívumoknak az előfordulása, amelyektől mindenki szeretné megóvni a gyermekeit (bűnözés, pszichiátriai és szenvedélybetegségek, fizikai és szexuális bántalmazás, szegénység, írástudatlanság, kirekesztettség, rossz egészségi állapot, boldogtalanság, szexuális kielégületlenség).

A társadalom és a család újjáépülésének tehát elengedhetetlen feltétele az ép házasságok számának növekedése. Ennek fényében megfontolandó az alábbi grafikon, amely azt mutatja, milyen százalékban marad ép a házasság az első öt év végéig – attól függően, hogy életük során hány partnerrel volt szexuális kapcsolatuk a házasfeleknek.

h9944

Akiknek egyedül a házastársukkal volt szexuális kapcsolatuk, azoknak mintegy 95%-a ép házasságban él öt évvel az esküvő után is. Azon nőknél viszont, akik a férjükön kívül – többnyire a házasságkötés előtt – még egy férfival együtt voltak, ez az arány 62%-ra esik vissza. Két vagy több másik szexuális partner esetén a várható arány már csak kb. 50%. A férfiaknál öt szexuális partner esetén figyelhető meg a házasság felbomlásának ugyanilyen aránya.

Az adatok láttán óhatatlan a gondolat, hogy tudtak valamit az emberi természetről és a családi életről azok a kultúrák, ahol az udvarlás idején csak kísérő jelenlétében találkozhatott az ifjú pár. A család épségének s vele a nemzet felvirágzásának alapja ugyanis a házastársi hűség kultúrája. A házastársi hűségnek pedig feltétele a tisztaság kultúrája.

Joggal mondhatjuk, hogy a fenti ábra a legfontosabb társadalmi statisztika. A grafikon 2006–2010-es amerikai demográfiai adatok alapján készült, és csupán a nyilvánvaló összefüggést mutatja a szexuális partnerek száma és a házasság tartóssága között. Az ok-okozatiságot Jay D. Teachman és mások széles körű tudományos kutatásai igazolják.

párKatt.hu    (Forrás: Pat Fagan/Marriage and Religion Research Institute)


További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok