A társtalálás hét rejtett akadálya

Lehet, hogy a saját elgondolásaid korlátoznak?

Istennek nagyon kedves a házasság, és a legtöbb keresztény egyedülálló számára tartogat Valakit. S bár mindent megtehet, legtöbbször egészen hétköznapi módon vezeti őket egymáshoz. 

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha elgondolkodsz, hogyan találkozol majd a jövendőbeliddel, és milyennek képzeled el. Ám ha sokat rágódsz ezen, olyan elvárások születhetnek meg benned, amelyek meggátolnak abban, hogy valóságos párkapcsolatot létesíts, kitarts benne, és házasságot köss azzal, akit Isten neked szán.

Érdemes átgondolnod, nem élnek-e benned olyan öntudatlan elgondolások, amelyek akadályt jelenthetnek. Íme hét jellegzetes elvárás, ami jelentősen rontja a társtalálás esélyét:

1. Ugyanolyan legyen az előélete, mint az enyém

A keresztények elvileg két csoportba sorolhatók: az egyik, aki „keresztény családban nőtt fel”, a másik, aki „később tért meg”. Az ember ösztönösen vonzódik a hasonló háttérrel rendelkezőkhöz. Mélyen hívő szülők lánya hasonló családból származó férjet keres, és aligha tudná magát olyan fiú mellett elképzelni, aki kábítószerfüggésből szabadult.

Pedig ha nálad kizárólag azok jönnek szóba, akik „régóta keresztények”, vagy csakis azok, akik „frissen megtértek”, azzal erősen korlátozod a lehetőségeidet. Egy három éve megtért fiú vagy lány százszor érettebb lehet, mint egy hívő családban felnőtt vasárnapi keresztény.

2. Ugyanúgy álljon a hithez, mint én

Keresztényként biztosan eszedbe jut, hogy vajon milyen lesz a jövendőbelid hite, Jézussal való kapcsolata. Nem baj, ha elképzeled, hogy reggelenként egyszerre pattantok majd ki az ágyból, hogy vastag teológiai könyvekben elmerülve végezzétek a napi elmélkedést.

A valóságban azonban egyáltalán nem biztos, hogy a jövendőbelidnek ugyanolyan lesz a teológiai ízlése, mint a tiéd. Ne érts félre: vannak a hitnek alapvető tanításai, amelyekben komoly keresztény nem köt kompromisszumot. Ám ha eleve kizársz valakit csak azért, mert túl konzervatív vagy nem eléggé karizmatikus, akkor meglehet, hogy nagyszerű emberek maradnak ki a lehetséges partnerek közül.

Ha valaki tényleg szereti Jézust, és fontos számára Isten szava, de nem felel meg tökéletesen a teológiai elvárásaidnak, akkor ne legyen lelkiismeret-furdalásod: nyugodtan találkozz vele egyszer-kétszer, hogy kissé jobban megismerd.

3. Nagy találkozásnak kell történnie

A társtalálás egyik legfőbb késleltetője, ha elképzeled, hogyan fogtok találkozni, és ehhez mindenáron ragaszkodsz. Vannak, akik egy nagy barátságból kibontakozó házasságról álmodoznak. Mások számára a „meglátni és megszeretni” tűnik a legromantikusabbnak.

A találkozás módja általában a személyiségből fakad. Ha visszahúzódóbb vagy, valószínűleg úgy gondolkodsz, hogy összebarátkozol valakivel, és később egymásba szerettek. Ha könnyebben teremtesz kapcsolatot, akkor minden bizonnyal felkapod a fejed, ha a barátnőd azt mondja, hogy jött a templomba egy fiú, aki szerinte hozzád illene.

Ne ragaszkodj ahhoz, hogy ilyen vagy olyan módon fogod megtalálni a jövendőbelidet! Tedd, ami számodra természetes! Ha nem megy, akkor pedig merj kilépni a komfortzónádból!

(Folytatjuk)

párKatt.hu (Mark Ballenger nyomán)

További írások, videók

Társkereső. Házastárstaláló.
katolikus • anonim • megbízható • profi


Regisztrálok